Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Tijd voor betekenisvol bètaonderwijs – Actieweek 2024!

In de week van 7 oktober 2024 NVON actie voor betekenisvol onderwijs

Instructie voor deelname

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voert in opdracht van de politiek het Masterplan Basisvaardigheden uit, om het Nederlandse onderwijs weer aan de top te krijgen. In de daarbij horende curriculumvernieuwing is ruimte gereserveerd voor de basisvaardigheden taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid.

In het voorstel van het Ministerie van OCW krijgen Nederlands, wiskunde en maatschappijleer extra ruimte voor basisvaardigheden. Dit gaat met name ten koste van de ontwerptijd in de β-vakken. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Basisvaardigheden moeten een plek hebben in alle vakken, dus ook in de bètavakken. Basisvaardigheden in combinatie met vakinhoud geeft betekenis aan het onderwijs.

Op 16 oktober voert de Tweede Kamer het debat over het Masterplan Basisvaardigheden en het curriculum. In de week van 7 tot en met 11 oktober (rondom het Bèta & Technologie Festival van de NVON op 9 oktober) voeren de bètadocenten actie voor betekenisvol onderwijs van basisvaardigheden in alle vakken, zonder de bètavakken te verkleinen.

ELWIeR,Ecent, STEM22 en ExpRW ondersteunen deze actie!

ELWIeR en Ecent als één STEM