Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

ECENT/ELWIeR-conferentie – 15 mei 2020

Op vrijdag 15 mei 2020 organiseren ECENT en ELWIeR de jaarlijkse conferentie voor lerarenopleiders wiskunde/rekenen en natuurwetenschappen/techniek – de perfecte gelegenheid om in contact te komen met collega’s uit het hele land, en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen het werkveld. Het thema van dit jaar is: De kennisbasis, een golfbeweging?

Oceanograaf en klimaatwetenschapper Erik van Sebille verzorgt de openingslezing over het modelleren van de stromingen in de oceaan. Hij gaat in op de vraag ‘waar eindigt al ons plastic afval?’ Na de openingslezing volgt een reflectie hierop door lerarenopleiders. Daarna zijn er drie werkgroeprondes waarin actuele thema’s in de lerarenopleidingen worden belicht vanuit rekenen/wiskunde en natuurwetenschappen/techniek.

Bekijk voor meer informatie de poster en de ansichtkaart.

Globaal programma

09:30 – 10:00 – Ontvangst met koffie/thee

10:00 – 10:05 – Opening

10:05 – 10:45 – Openingslezing door Erik van Sebille – De natuur- en wiskunde van oceaanstromingen: waar eindigt al ons plastic afval?

Er drijft ontzettend veel plastic afval in de oceaan. Dat plastic brengt schade toe aan het zeeleven. Maar waar komt dat plastic vandaan? Wat gebeurt er met het plastic als het in de oceaan is? En kunnen we het opruimen? Door de oceaanstromingen en hoe plastic daarin wordt meegenomen te modelleren proberen we antwoord te vinden op al die vragen. En zo vanuit de natuur- en wiskunde een bijdrage te leveren aan een schonere oceaan.

 

Oceanograaf Erik van Sebille doet onderzoek naar dingen die in oceanen drijven: plastic, maar ook bacteriën, vissen en larven. In 2016 ontving hij een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro om te onderzoeken hoe plastic beweegt in de oceaan. “Daarvoor heb je niet genoeg aan alleen het simuleren van oceaanstromingen, maar moet je ook de invloed van golven en stormen bestuderen, hoe snel plastic onder verschillende omstandigheden uiteenvalt in kleine stukjes, dat soort dingen. Je krijgt pas een goed beeld van wat er gebeurt in de oceaan als je al die factoren meeneemt.” Erik van Sebille is Universitair hoofddocent Oceanografie aan de Universiteit Utrecht

10:45 – 11:15 – Reflectie op de openingslezing

11:30 – 12:45 – Werkgroepenronde 1

13:30 – 14:45 – Werkgroepenronde 2

15:00 – 16:15 – Werkgroepenronde 3

16:15 – 17:00 – Borrel

 

Cursus- en vergadercentrum Domstad, in het centrum van Utrecht (Koningsbergerstraat 9, Utrecht). Kijk hier voor de routebeschrijving.

  • Lerarenopleidingen wiskunde en science 1e graads, 2e graads en pabo
  • Vakverenigingen NVON, NVvW en NVORWO
  • SLO en Cito
  • Adef en Lobo
ELWIeR en Ecent heten u welkom op deze nieuwe gezamenlijke website