Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Computational thinking

Computational thinking is een manier om problemen op te lossen en systemen te ontwerpen waarbij centrale concepten uit de informatica/informatiekunde een rol spelen.

‘Bedenker’ van deze term lijkt te zijn: Jeanette Wing, Professor and Chair of Computer Science at Carnegie-Mellon University. Zie Publicatie.

Computational thinking is a way of solving problems, designing systems, and understanding human behavior that draws on concepts fundamental to computer science. Computational thinking is thinking in terms of abstractions, invariably multiple layers of abstraction at once. Computational thinking is about the automation of these abstractions. The automaton could be an algorithm, a Turing machine, a tangible device, a software system –or the human brain. Recursively, it could be a network of these. Computational thinking gives us the power to scale beyond our imagination.

In het kader van curriculum.nu en de ideeen rondom ’21ste eeuwse vaardigheden’ is het belangrijk dat leerkrachten ervaring opdoen met ‘computational thinking’. Door het zelf te ervaren en uit te voeren ontstaat er meer zelfvertrouwen en inzicht in dit gebied. Dit doen we in een hele concrete ‘hands-on’ aanpak tijdens een cursus van drie bijeenkomsten (steeds van 14:30 – 17:00 uur)

  • 19/09/2018
  • 10/10/2018
  • 31/10/2018

Meer informatie? v.jonker@uu.nl (Vincent Jonker)

  • Jonker, V., Wijers, M., Abels, M. and Keijzer, R. (2016). Let’s have a look behind the code. The Big Mathematics Day 2016 (Netherlands) about coding without computer. Paper presented at the PATT, De Bilt, the Netherlands. PDF

Gerelateerde artikelen

ELWIeR en Ecent heten u welkom op deze nieuwe gezamenlijke website