Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Computational thinking

Computational thinking is een manier om problemen op te lossen en systemen te ontwerpen waarbij centrale concepten uit de informatica/informatiekunde een rol spelen.

‘Bedenker’ van deze term lijkt te zijn: Jeanette Wing, Professor and Chair of Computer Science at Carnegie-Mellon University. Zie Publicatie (2006). Een andere ‘vroege bron’ van vergelijkbare ideeën is Mindstorms van Seymour Papert (1980).

Computational thinking is a way of solving problems, designing systems, and understanding human behavior that draws on concepts fundamental to computer science. Computational thinking is thinking in terms of abstractions, invariably multiple layers of abstraction at once. Computational thinking is about the automation of these abstractions. The automaton could be an algorithm, a Turing machine, a tangible device, a software system –or the human brain. Recursively, it could be a network of these. Computational thinking gives us the power to scale beyond our imagination.

Gerelateerde artikelen

ELWIeR en Ecent heten u welkom op deze nieuwe gezamenlijke website