Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Openingslezing

Openingslezing door Erik van Sebille – De natuur- en wiskunde van oceaanstromingen: waar eindigt al ons plastic afval? (Powerpoint).

Er drijft ontzettend veel plastic afval in de oceaan. Dat plastic brengt schade toe aan het zeeleven. Maar waar komt dat plastic vandaan? Wat gebeurt er met het plastic als het in de oceaan is? En kunnen we het opruimen? Door de oceaanstromingen en hoe plastic daarin wordt meegenomen te modelleren proberen we antwoord te vinden op al die vragen. En zo vanuit de natuur- en wiskunde een bijdrage te leveren aan een schonere oceaan.

Oceanograaf Erik van Sebille doet onderzoek naar dingen die in oceanen drijven: plastic, maar ook bacteriën, vissen en larven. In 2016 ontving hij een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro om te onderzoeken hoe plastic beweegt in de oceaan. “Daarvoor heb je niet genoeg aan alleen het simuleren van oceaanstromingen, maar moet je ook de invloed van golven en stormen bestuderen, hoe snel plastic onder verschillende omstandigheden uiteenvalt in kleine stukjes, dat soort dingen. Je krijgt pas een goed beeld van wat er gebeurt in de oceaan als je al die factoren meeneemt.”

Zie ook plasticsoep.sites.uu.nl/.

Erik van Sebille is Universitair hoofddocent Oceanografie aan de Universiteit Utrecht

 

ELWIeR en Ecent als één STEM