Onderwijsregio
Overheidsinitiatief (OCW)
Regionale partijen ondersteunen bij de aanpak van personeelstekorten in het onderwijs. |
Aanvulling 2024 ivm onderwijsregio’s – financiering
Bron, OCW, oktober 2024. De onderwijsregio’s krijgen middelen om uitvoering te geven aan de activiteiten waarvoor ze worden opgericht: het analyseren van de
regionale arbeidsmarktsituatie en het werven, matchen, opleiden (waaronder Samen Opleiden), begeleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel. Er worden geen middelen specifiek op de structuur gericht, maar een beperkt deel van de middelen zal worden ingezet voor o.a. een projectleider voor de coördinatie.
Dit was ook bij eerdere regelingen zoals de Regionale Aanpak Personeelstekorten het geval. Het subsidieplafond voor de regeling Onderwijsregio’s was in 2024 € 91
miljoen. Voor de regeling landelijk dekkend netwerk onderwijsregio’s is het huidige subsidieplafond voor 2025 € 152 miljoen. Dit zijn de bedragen voor de basissubsidieregeling. Daarnaast zijn er nog aanvullende middelen beschikbaar op het hoofdbudget Tekorten Regio’s van artikel 9 van de OCW begroting. Deze zullen worden ingezet voor regio’s die een extra stap willen zetten en voor de schoolbesturen in het po en vo die nog extra ondersteuning nodig hebben om de stap naar een onderwijsregio te zetten. Ook wordt hieruit de ondersteuning van de onderwijsregio’s betaald, zoals het platform Samen Opleiden, het onderwijsloket en (evaluatie)onderzoek.
Waarom onderwijsregio’s?
Het werven van goede mensen voor het onderwijs. Die mensen een plek geven waar ze helemaal passen. De sector zo aantrekkelijk maken dat mensen er willen blijven werken. Omdat ze er groeien en loopbaanstappen kunnen maken. Meer en beter onderwijs door te werken aan professionalisering. En meer begeleiding zodat mensen beter ‘landen’ en minder snel weer ‘gevlogen’ zijn. Het onderwijs moet de sector worden waar het gebeurt. En dat kan alleen als we samen stappen vooruit zetten en ons hard maken voor een regionale en integrale aanpak voor de onderwijsarbeidsmarkt.
We kijken wat de regionale onderwijsopgave is en komen in actie met een regionale aanpak. Door een onderwijsarbeidsmarkt te creëren, waar de beste mensen willen werken. Een onderwijsarbeidsmarkt die met beter onderwijs leerlingen en onze maatschappij verder brengt. Daarom zijn onderwijsregio’s nodig.
Wat zijn onderwijsregio’s?
Het doel van de onderwijsregio’s is om regionale partijen te ondersteunen bij de aanpak van personeelstekorten in het onderwijs. Onderwijsregio’s richten zich op de samenwerking tussen schoolbesturen, lerarenopleidingen en de beroepsgroep om te zorgen voor voldoende en (blijvend) goed opgeleid onderwijspersoneel. Ze zetten zich in op het werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel. Ook andere partijen kunnen deelnemen aan een onderwijsregio, zoals educatieve associate degree-opleidingen, opleidingen voor schoolleiders, een beroepsopleiding van een mbo-instelling als opleider voor onderwijsondersteunend personeel, en een gemeente.