Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

ICILS

| PO | VO | MBO |

International Computer and Information Literacy Study

internationaal onderzoek naar de digitale geletterdheid van leerlingen in het tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs.

iea.nl/studies/iea/icils

Met de snelle technologische vooruitgang van vandaag de dag is het van het grootste belang om te begrijpen hoe goed studenten zijn voorbereid op studie, werk en het leven in een digitale wereld. De International Computer and Information Literacy Study (ICILS), die 2023 zijn derde cyclus afrondt, richt zich op dit cruciale onderzoek door de computer- en informatievaardigheden (CIL) en computational thinking (CT) van leerlingen te onderzoeken. Bij het navigeren door de complexiteit van de 21e eeuw bieden internationale grootschalige evaluaties (ILSA’s) essentiële gegevens die kunnen helpen bij het verhelderen van de manieren waarop het leren van leerlingen zich ontwikkelt en hoe het kan worden verbeterd, en de resultaten van ICILS 2023 dragen verder bij aan deze database met de rijke gegevens van beoordelingsitems en contextvragenlijsten.

Samenvatting 2023

ICILS richt zich op de het niveau van digitale geletterdheid van leerlingen, en de context waarin deze vaardigheden zich ontwikkelen, zoals de rol van scholen en leraren. Dit onderzoek laat zien welk niveau leerlingen halen op het gebied van twee deelvaardigheden van digitale geletterdheid, en hoe zich dat verhoudt tot andere landen die hebben deelgenomen aan ICILS. De twee deelvaardigheden die zijn gemeten zijn Computer- en informatiegeletterdheid en Computationeel denken:

  • Computer en -informatiegeletterdheid bestaat uit de basisvaardigheden om met computers om te gaan, en het kunnen opzoeken, beoordelen, en produceren van digitale informatie. Mediawijsheid speelt hierin een belangrijke rol.
  • Computationeel denken draait om probleemoplossend vermogen en algoritmisch denken. Het gaat bijvoorbeeld om het opsplitsen van problemen in kleinere fragmenten om een stapsgewijze oplossing te formuleren die een persoon of computer kan uitvoeren. Computationeel denken wordt gezien als een cognitief proces dat ten grondslag ligt aan programmeren.

In Nederland zijn gegevens verzameld op 47 verschillende vo-scholen. In totaal hebben 1288 leerlingen en 300 leraren deelgenomen. Daarnaast hebben 31 schoolleiders en 32 ICT-coördinatoren de vragenlijsten ingevuld.

bron: Kohnstamm 2024 (Krepel e.a.)

Abstract

ICILS measures international differences in students’ computer and information literacy, referring to their ability to use computers to investigate, create, and communicate in order to participate effectively at home, at school, in the workplace, and in the community. In addition to student achievement, the study collects a rich array of contextual data on students’ home and school environments.

Verwijzingen

  • Fraillon, J. (Ed.). (2023). An international perspective on digital literacy. Results from ICILS 2023. International results and key findings from the third cycle of the International Computer and Information Literacy Study. The only large-scale assessment that focuses solely on digital literacy education, providing measures that can be used to monitor students’ digital literacy achievement over time.
  • Krepel, A., Karssen, M., Buisman, M., J., C., Schreurs, B., G., B. and Farzan, K. (2024). ICILS 2023. De digitale geletterdheid van Nederlandse leerlingen in het voortgezet onderwijs (PDF). Amstelveen: Kohnstamm Instituut.
  • Periodieke-peilingen

ELWIeR en Ecent als één STEM