Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Koninklijke onderscheiding voor Martin Kindt

Wiskundige, onderwijsontwikkelaar en docent Martin Kindt is vrijdag 27 januari 2017 onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde tijdens een feestelijk symposium aan de Universiteit Utrecht ter ere van zijn 80e verjaardag en zijn inspanningen voor de vernieuwing van het wiskundeonderwijs gedurende ruim 45 jaar. De burgemeester van zijn woonplaats Wageningen, Geert van Rumund, speldde de versierselen bij Martin Kindt op.

Martin Kindt is nog altijd verbonden aan – en actief betrokken bij – het Freudenthal Instituut, onderdeel van de Bètafaculteit van de Universiteit Utrecht. Gedurende zijn lange loopbaan publiceerde hij een groot aantal vak- én publiekspublicaties over wiskunde en wiskundeonderwijs. Ook had hij jarenlang een vaste rubriek in de voormalige Nieuwe Wiskrant, getiteld ‘Wat te bewijzen is’. In 2015 zijn de eerste veertig artikelen in boekvorm gebundeld.

Begonnen als docent wiskunde op het Wagenings Lyceum, werd Martin Kindt in de jaren 70 aangenomen door Hans Freudenthal bij het IOWO, het Instituut voor Ontwikkeling van Wiskunde Onderwijs. Later werd dit omgedoopt tot OC&OW en in 1991 tot het Freudenthal Instituut. Met het HEWET-, HAWEX- en het PROFI-project stond Kindt aan de basis van het huidige wiskunde A en B in de bovenbouw van havo en vwo. Wiskunde werd hiermee toegankelijker en toepasbaar voor een grote groep leerlingen.

Ook buiten Nederland betekende Kindt veel voor het wiskundeonderwijs. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw curriculum in de Verenigde Staten en bij de herziening van het wiskundecurriculum in Bolivia. Hij verzorgde intensieve trainingen voor Spaanse en Argentijnse wiskundedocenten en voor studenten uit Indonesië. Nog steeds weet Martin Kindt op bevlogen wijze vele studenten en docenten te inspireren en hen te overtuigen van wiskunde als waardevolle en boeiende menselijke activiteit.

ELWIeR en Ecent als één STEM