Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Vakantiecursus 2018: Cryptografie: wiskunde in het dagelijks leven

Welke wiskunde zit er in je broekzak? Daar vind je wellicht je portemonnee met pasjes en je mobiele telefoon. En daar zit best wel de nodige wiskunde in. Maar heb je die wiskunde echt “in je broekzak”? Het thema van de Vakantiecursus 2018 van Platform Wiskunde Nederland (PWN) is ‘Cryptografie: de wiskunde van het beveiligen van gegevens door middel van versleuteling en authenticatie’.

De vakantiecursus zal dit jaar, meer dan de laatste jaren, een echt cursus-karakter hebben, allereerst door een toegespitster thema. Maar ook door de opzet: in een aantal lessen door dezelfde docent zal de basistheorie behandeld worden, waarna enkele wat meer specifieke onderwerpen diepgaander behandeld gaan worden door andere sprekers.

Die basis bestaat uit: symmetrische cryptografie, cryptanalyse (het ‘kraken’ van cryptografische systemen), asymmetrische cryptografie (met name RSA en crypto gebaseerd op Elliptische Krommen) en de achterliggende getaltheorie, en het gebruik ervan in de praktijk, met name het beveiligen van gegevens op het Internet (TLS / https, certificaten). Ook wordt een inleiding gegeven op hashfuncties. Tijdens de lessen zal er ruimte zijn voor het zelf oefenen met de stof.

Voor de specifiekere onderwerpen zal in ieder geval de wiskunde achter Blockchains (Bitcoin) aan de orde komen, en hoe privacy met behulp van cryptografie op een smartcard gestalte kan krijgen (denk aan: hoe kun je op een volledig controleerbare manier aantonen dat je 18+ bent zonder je geboortedatum, of je naam en adres, te hoeven afgeven).

Andere mogelijke onderwerpen zijn de gevolgen van quantum-computing voor cryptografie, of een meer historisch gerichte voordracht.

De vakantiecursus 2018 vindt plaats op 24 en 25 augustus te Eindhoven (TU/e) en op 31 augustus en 1 september te Amsterdam (CWI).

Hier vindt u meer informatie over de vakantiecursus.

 

ELWIeR en Ecent als één STEM