Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Jan van Neerven lid KNAW

Jan van Neerven, hoogleraar wiskunde TU Delft.

Lees verder

Na de middelbare school begint Jan van Neerven aan een studie biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Al snel wordt hij gegrepen door de wiskunde als hij in de avonduren collegedictaten wiskunde doorneemt. Van Neerven sprokkelt zelfstandig zijn propedeuse bij elkaar, waarna hij zich ook inschrijft als wiskundestudent. Het laatste jaar van zijn studie brengt hij door bij zijn toenmalige vriendin in Parijs. Omdat de vakken in de functionaalanalyse op afstand te doen zijn, gaat hij in die richting verder. Het zal zijn vakgebied blijven.

Als promovendus werkt hij voor een hoogleraar mathematische biologie, maar Van Neerven drijft steeds meer richting de abstracte wiskunde. Zo belandt hij bij een Delftse copromotor. Zijn derde postdoc doet hij in Delft, met een KNAW-stipendium. Er volgt een vaste aanstelling. Van Neerven krijgt verschillende NWO-subsidies, waaronder een vidi en een vici. In die periode wordt hij Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraar.

Wat denkt hij te gaan doen binnen de KNAW:

“Ik zal actief zijn binnen de sectie wiskunde. Het populariseren van wetenschap vind ik heel mooi. Daar heeft de KNAW een rol in door avondsymposia te organiseren. Ik heb er al twee georganiseerd. Verder moet ik bekijken hoe ik me nuttig kan maken. Ik stel me voor dat ik kan bijdragen aan KNAW-standpunten binnen academische debatten.”

Lees verder

ELWIeR en Ecent als één STEM