Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Winterschool 2016: Wetenschap de klas in! Professionaliseringsdag voor leraren en pabo-studenten

Wil je kennis en ervaring opdoen op het gebied van Wetenschap en Technologie en onderzoekend leren? Kom dan op woensdag 27 januari 2016 naar de Winterschool van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU). De Winterschool is een professionaliseringsdag op het gebied van Wetenschap en Technologie en onderzoekend leren voor leraren uit het basisonderwijs, pabodocenten en –studenten.

Doelgroep: Leraren basisonderwijs en pabo-studenten
Locatie: Campus van de Radboud Universiteit Nijmegen
Datum en tijd: Woensdag 27 januari 2016 van 9.30 tot 17.00 uur
Kosten: € 100,- voor docenten; € 40,- voor studenten
Aanmelden: De inschrijvingen zijn gesloten

Programma

Tijdens het ochtendprogramma worden er drie lezingen gegeven door onderzoekers van de Radboud Universiteit. Deze onderzoekers hebben een Radboud Science Award ontvangen voor hun baanbrekende onderzoek. De lezingen gaan over taal, cultuur en de zintuigen, stress en stressreacties, en koude molecuulbotsingen. Daarnaast wordt het vijfde boek van de reeks Wetenschappelijke doorbraken de klas in! uitgereikt. In de middag worden er verschillende interactieve workshops gegeven, die je handvatten en voorbeelden bieden waardoor je direct met onderzoekend leren in de klas aan de slag kunt.

Evaluatie en verloop van de conferentie

Op woensdag 27 januari organiseerde het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) voor de zevende keer de Winterschool: een professionaliseringsdag op het gebied van Wetenschap & Technologie en onderzoekend leren voor leraren in het basisonderwijs.
Ruim 125 bezoekers gingen deze dag volop aan de slag met actuele wetenschappelijke thema’s en onderzoekend leren. Uiteindelijk zijn de deelnemers vol ideeën naar huis gegaan over hoe je onderzoekend leren in de klas kunt brengen en hoe je een nieuwsgierige houding bij leerlingen kunt aanmoedigen. Tijdens de Winterschool werd ook het vijfde boek uitgebracht uit de reeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’ met de thema’s Typisch Nederlands, Elkaar begrijpen en Het oog. De boekenreeks geeft (aankomend) leraren ideeën hoe zij zelf met wetenschappelijke thema’s aan de slag kunnen in de klas volgens de didactiek van onderzoekend leren. Bovendien werd voor het eerst een viertal video-modules over wetenschap en onderzoekend leren vertoond. In deze modules, genaamd ‘Goeie vraag!’ laten we zien hoe je wetenschap de klas in brengt via de didactiek van onderzoekend leren. Deze modules zijn ontwikkeld door het knooppunt in Utrecht en Nijmegen.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie over de Winterschool 2016 op de website. Neem contact op via infowkru@ru.nl of 024-3667222.

ELWIeR en Ecent als één STEM