Woudschoten Chemieconferentie

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 november 2019 heeft de 29e  Woudschoten Chemieconferentie plaatsgevonden, georganiseerd door het team Chemiedidactiek. Het was een inspirerende, leerzame en gezellige conferentie, bezocht door meer dan 350 chemiedocenten uit het hele land. Het thema van de conferentie was “Als docent in je Element”. Dit thema verwijst naar het Periodiek Systeem der Elementen, een belangrijke basis van de scheikunde en wellicht – voor het brede publiek – het meest bekende symbool van de chemie. Het jaar 2019 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Periodiek Systeem (IYPT2019). Dimitri Mendelejev legde 150 jaar geleden de basis van het periodiek systeem. Al met al een goede reden om tijdens deze conferentie nader in te gaan op het periodiek systeem.

Katrien Keune (Rijksmuseum & Universiteit van Amsterdam) verzorgde de plenaire openingslezing in de vorm van een ‘chemische rondleiding’ door het Rijksmuseum. Katrien Keune ging in op chemische en fysische processen die ten grondslag liggen aan de creatie van kunstobjecten, maar ook aan het conserveren en restaureren. Katrien Keune vond lood (Pb) een van de meest intrigerende elementen uit het periodiek systeem. De parallellezing op vrijdagmiddag werd ingevuld door Jan van Maarseveen (Universiteit van Amsterdam). Jan van Maarseveen stelde twee prominente familieleden uit het periodiek systeem (silicium en koolstof) centraal en ging vervolgens in op de vraag waarom het leven op aarde gebaseerd is op koolstof en niet op silicium. Op vrijdagavond presenteerde Jim Ottelé (Rijksuniversiteit Groningen) het concept ‘leven’ vanuit het ontstaan van onze planeet en nam ons mee in een geschiedenis van opkomend leven via  een- en meercellige organismen. En op zaterdag ging Chris Slootweg (Universiteit van Amsterdam) in op circulaire chemie en de rol van afval als essentiële grondstof. De plenaire slotlezing aan het eind van de conferentie werd verzorgd door Ewine van Dishoeck (Leiden Universiteit), die het publiek meenam in een mooi verhaal over de vorming en samenstelling van planeten in ons zonnestelsel.

Naast deze lezingen werd gedurende de conferentie in kleinere groepen, in de vorm van masterclasses en werkgroepen, aandacht besteed aan ontwikkelingen in het vakgebied chemie en het scheikundeonderwijs. Op de doorlopende onderwijsmarkt presenteerden standhouders de nieuwste leermiddelen en gereedschappen. De pubbingo op de vrijdagavond onderstreepte de goede sfeer. Het uitgevoerde programma van de conferentie is nog beschikbaar via de website https://woudschotenchemie.sites.uu.nl/conferentie-2019/. Op deze website zullen in de komende maanden ook materialen en verslagen uit de masterclasses en werkgroepen verschijnen. Volgend jaar zal alweer de 30e editie van de conferentie plaatsvinden op vrijdag 6 en zaterdag 7 november 2020. Dat is uiteraard een (klein) feestje waard! Noteer vast in uw agenda!