Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

‘Echte intelligentie is nodig om kunstmatige intelligentie te laten werken’

Jaspers, A. (2021). ‘Echte intelligentie is nodig om kunstmatige intelligentie te laten werken’ (PDF)

PWN Wiskunde Actueel, 2021(11)

In oktober kwamen tientallen wiskundigen een week lang bijeen met experts op het gebied van neurale netwerken en kunstmatige intelligentie (AI) in het Leidse Lorentz Center. AI boekt op gebieden als beeldherkenning en vertaling grote successen, maar loopt elders tegen hardnekkige problemen op. AI moet begrijpelijker, fysischer en wiskundiger, was de voorzichtige consensus.

Neurale netwerken en deep learning – software of hardware die in bepaalde opzichten de architectuur en het functioneren van de hersenen nabootst – hebben de afgelopen tien jaar prachtige successen geboekt. Ze zijn heel goed in sommige klussen die gewone computerprogramma’s niet onder de knie krijgen: gezichten herkennen, bijvoorbeeld, of woorden onderscheiden in gesproken taal, of tumoren opsporen in MRI-scans.

ELWIeR en Ecent als één STEM