Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Wiskunde voor een betere wereld -> N.a.v. het NMC 2022

Jaspers, A. (2022). Wiskunde voor een betere wereld (PDF) PWN Wiskunde Actueel, 2022(14) .

PWN Wiskunde Actueel, 2022(14)

Na twee virtuele afleveringen wegens corona, was het Nederlands Mathematisch Congres (NMC) dit jaar weer een echt congres, met fysieke bijeenkomsten in een hotel in Utrecht. De meeste sprekers benoemden expliciet hoe ze het waardeerden om hun collega’s weer in het echt te ontmoeten. Behalve dan degenen, zoals Turing Award winnaar Shafi Goldwasser, die ook dit jaar hun lezing per videoverbinding presenteerden. Want in die zin wordt de academische wereld na corona nooit meer hetzelfde: conferenties zullen voortaan allemaal wel hybride zijn.

Tussen het rijke palet aan veelal zeer abstracte wiskunde, betrof de presentatie van John Poppelaars uitermate ’toegepaste’ wiskunde. Poppelaars is de oprichter van Doing the Math , een bedrijf dat zich focust op het duurzamer maken van andere bedrijven door geavanceerde data-analyse en wiskundige modellering.

Poppelaars presenteerde op de NMC drie projecten waarbij wiskunde rechtstreeks leidt tot beter milieubeheer, een stabieler elektriciteitsnet tijdens de energietransitie, en een efficiëntere overgang naar duurzaam bankieren.

ELWIeR en Ecent als één STEM