LLO Collectief Laagopgeleiden en Laaggeletterden
![]() |
Project LLO Collectief Laagopgeleiden en Laaggeletterden
(LLO = leven lang ontwikkelen), directie MBO, OCW. Financiering vanuit o.a. groeifonds, ronde 2. |
Subsidieregeling
Vanaf 24 juni 2025 gaat de nieuwe subsidieregeling van start waarmee je tot € 2,2 miljoen kunt aanvragen om scholing en ontwikkeling toegankelijker te maken voor laagopgeleiden en laaggeletterden.
Wees er snel bij en bereid je nu alvast voor, want alleen de beste 18 tot 20 plannen worden gehonoreerd.
Hierin is ook aandacht voor basisvaardigheden (geletterdheid, gecijferdheid, digitale geletterdheid, …). De nieuwe subsidieregeling wordt gepresenteerd, onder voorbehoud van definitieve goedkeuring vanuit de Tweede Kamer. De twee pilots worden op feestelijke wijze voltooid. Enkele landelijke en regionale sprekers geven een inspirerende lezing en ook de doelgroep zelf komt aan het woord. Ook zijn er vijf workshops in twee rondes en is er tijd voor kennismaken en netwerken.
Laagopgeleide en laaggeletterde inwoners maken nauwelijks gebruik van de mogelijkheden die er zijn om een (betere) plek op de arbeidsmarkt te krijgen. Hierdoor blijft deze groep achterlopen bij de sociale en economische ontwikkelingen, loopt het bedrijfsleven medewerkers mis en blijven talenten onbenut. Het doel van dit voorstel is om een nieuw duurzaam regionaal scholingsaanbod van educatie- en opleidingstrajecten voor laagopgeleiden en laaggeletterde inwoners te ontwikkelen dat leidt tot een goede doorstroom naar beroepsonderwijs of de arbeidsmarkt.
In de diverse arbeidsmarktregio’s wordt een LLO Collectief voor laagopgeleiden en laaggeletterden opgericht. Binnen dit LLO Collectief wordt een duurzaam mechanisme ontwikkeld waardoor de genoemde groep zich kan ontwikkelen. Binnen de LLO Collectieven gaan UWV, gemeenten, opleiders en werkgevers samen aan de slag om op basis van behoeften en mogelijkheden van laagopgeleiden en laaggeletterde inwoners duurzame scholingsarrangementen te ontwikkelen die passend zijn bij de regionale arbeidsmarkt met ondersteuning van landelijke nieuw ontwikkelde instrumenten (professionalisering, portfolio en diagnose-instrumenten). De uitvoering hiervan wordt op basis van een inhoudelijk plan door de regionale partners zelf bepaald.
Het plan ‘LLO Collectief Laagopgeleiden en Laaggeletterden’ krijgt de komende jaren 7,6 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Mogelijk komt hier nog eens 42,9 miljoen euro bij als de eerste fase succesvol is. Het plan is ingediend door de UNESCO Leerstoel Volwasseneneducatie van de Vrije Universiteit Brussel en het ministerie van OCW, samen met 200 partners uit het werkveld.