Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Kerndoelen rekenen-wiskunde

Definitieve concept kerndoelen Nederlands en rekenen-wiskunde

SLO, versie Najaar 2024 (‘definitieve concept… ‘).

Op basis van het onderwijs-kamerdebat van 16 oktober 2024 lijkt het er op dat de invoering vertraagd zal worden met een jaar vanwege het regeerakkoord waarin is vastgelegd dat er ‘minder kerndoelen’ moeten worden vastgesteld. Te hopen is dat de ‘kern’ dan wel overeind blijft.

SLO heeft samen met het onderwijsveld conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde ontwikkeld. Producten verschenen eerst in 2023, met een update in 2024.

Op 11 oktober 2024 informeert Staatssecretaris Paul de Tweede Kamer w.b. aangescherpte conceptkerndoelen Nederlands, rekenen-wiskunde en eerste conceptexamenprogramma’s.

  • SLO (2024). Definitieve Conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde (PDF) (pp. 75). Amersfoort: SLO.

Domein Wiskundig concepten
Domein Wiskundige denk/werkwijzen
Domein Wiskunde en de wereld

Domein A – Wiskundige concepten

1 Gehele en decimale getallen
2 Breuken
3 Verhoudingen
4 Grootheden en eenheden
5 Data
6 Patronen en verbanden
7 Vorm en ruimte

Domein B – Wiskundige denk-werkwijzen

8 Wiskundig probleemoplossen
9 Wiskundig modelleren
10 Gebruiken en beschrijven van algoritmes
11 Gebruiken van wiskundetaal en wiskundige representaties
12 Gebruiken van wiskundige instrumenten

Domein C – Wiskunde en de wereld

13 Wiskundige attitude
14 Wiskunde in de werkelijkheid
15 Wiskunde in verschillende leergebieden
Eerdere ‘verbeeldingen’ van de nieuwe kerndoelen (2023) lieten nog een vierde domein ‘Wiskundige attitude’ zien:

2023
Op 28 september 2023 nam demissionair minister Mariëlle Paul de conceptkerndoelen in ontvangst. Zie de volgende stukken.

Domein A – Wiskundige attitude

PO VO Omschrijving
1 1 Wiskundige attitude

Domein B – Wiskundige concepten

PO VO Omschrijving
2 Gehele en decimale getallen
3 Breuken
4 Verhoudingen
5 Grootheden en eenheden
2 Getallen en grootheden en Algebra (3H/V)
6 3 Vorm en ruimte
7 4 Data
8 5 Patronen en verbanden
6 Vergelijkingen
7 Kans

Domein C – Wiskundige denk/werkwijzen

PO VO Omschrijving
9 8 Wiskundig probleemoplossen
10 9 Modelleren
10 Aantonen
11 11 Algoritmisch denken
12 12 Gebruiken van wiskundetaal en wiskundige representaties
13 13 Gebruiken van wiskundige instrumenten

Domein D – Wiskunde en de wereld

PO VO Omschrijving
14 14 Wiskunde in de werkelijkheid
15 15 Wiskunde in andere leergebieden
16 16 Interne samenhang

Kerndoelen uit 2006

Onderdeel C – Rekenen en wiskunde

Er zijn negen kerndoelen die betrekking hebben op rekenen en wiskunde. Er wordt ruimte gelaten deze uit te werken op basis van verschillende opvattingen en leerstijlen. Uiteindelijk gaat het bij deze kerndoelen in de eerste plaats om de gebruiksmogelijkheden van (elementaire) rekenvaardigheden en van wiskunde buiten en binnen het onderwijsprogramma, zowel in de onderbouw als in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (inclusief het derde leerjaar havo / vwo). Systematische aandacht in het onderwijsprogramma voor (elementaire) rekenvaardigheden is van belang om doorlopende leerlijnen te realiseren van primair onderwijs, via het voortgezet onderwijs, naar mbo en hoger onderwijs.

  • 19. De leerling leert passende wiskundetaal te gebruiken voor het ordenen van het eigen denken en voor uitleg aan anderen, en leert de wiskundetaal van anderen te begrijpen.
  • 20. De leerling leert alleen en in samenwerking met anderen in praktische situaties wiskunde te herkennen en te gebruiken om problemen op te lossen.
  • 21. De leerling leert een wiskundige argumentatie op te zetten en te onderscheiden van meningen en beweringen, en leert daarbij met respect voor ieders denkwijze wiskundige kritiek te geven en te krijgen.
  • 22. De leerling leert de structuur en de samenhang te doorzien van positieve en negatieve getallen, decimale getallen, breuken, procenten en verhoudingen, en leert ermee te werken in zinvolle en praktische situaties.
  • 23. De leerling leert exact en schattend rekenen en redeneren op basis van inzicht in nauwkeurigheid, orde van grootte en marges die in een gegeven situatie passend zijn.
  • 24. De leerling leert meten, leert structuur en samenhang doorzien van het metrieke stelsel, en leert rekenen met maten voor grootheden die gangbaar zijn in relevante toepassingen.
  • 25. De leerling leert informele notaties, schematische voorstellingen, tabellen, grafieken en formules te gebruiken om greep te krijgen op verbanden tussen grootheden en variabelen.
  • 26. De leerling leert te werken met platte en ruimtelijke vormen en structuren, leert daarvan afbeeldingen te maken en deze te interpreteren, en leert met hun eigenschappen en afmetingen te rekenen en te redeneren.
  • 27. De leerling leert gegevens systematisch te beschrijven, ordenen en visualiseren, en leert gegevens, representaties en conclusies kritisch te beoordelen.

Onderdeel D – Mens en natuur

De volgende acht kerndoelen bestrijken een groot inhoudelijk terrein, gericht op natuurwetenschappelijke, technologische en zorggerelateerde onderwerpen. Deze kerndoelen geven in globale termen aan waar het daarbij om gaat: een onderzoekende houding ten opzichte van de natuur, herkennen van samenhangen en wisselwerkingen, verbinden van theorieën en modellen met praktisch werk en waarneming, bevorderen van duurzaamheid. Het begint bij vragen stellen (28, 31) en gaat via de benadering van sleutelbegrippen (29, 30) naar kerndoelen waarin meer specifieke onderwerpen en vaardigheden worden genoemd (32 t/m 35).

  • 28. De leerling leert vragen over natuurwetenschappelijke, technologische en zorggerelateerde onderwerpen om te zetten in onderzoeksvragen, een dergelijk onderzoek over een natuurwetenschappelijk onderwerp uit te voeren en de uitkomsten daarvan te presenteren.
  • 29. De leerling leert kennis te verwerven over en inzicht te verkrijgen in sleutelbegrippen uit het gebied van de levende en niet-levende natuur, en leert deze sleutelbegrippen te verbinden met situaties in het dagelijks leven.
  • 30. De leerling leert dat mensen, dieren en planten in wisselwerking staan met elkaar en hun omgeving (milieu), en dat technologische en natuurwetenschappelijke toepassingen de duurzame kwaliteit daarvan zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden
  • 31. De leerling leert onder andere door praktisch werk kennis te verwerven over en inzicht te verkrijgen in processen uit de levende en niet-levende natuur en hun relatie met omgeving en milieu
  • 32. De leerling leert te werken met theorieën en modellen door onderzoek te doen naar natuurkundige en scheikundige verschijnselen als elektriciteit, geluid, licht, beweging, energie en materie
  • 33. De leerling leert door onderzoek kennis te verwerven over voor hem relevante technische producten en systemen, leert deze kennis naar waarde te schatten en op planmatige wijze een technisch product te ontwerpen en te maken.
  • 34. De leerling leert hoofdzaken te begrijpen van bouw en functie van het menselijk lichaam, verbanden te leggen met het bevorderen van lichamelijke en psychische gezondheid, en daarin een eigen verantwoordelijkheid te nemen
  • 35. De leerling leert over zorg en leert zorgen voor zichzelf, anderen en zijn omgeving, en hoe hij de veiligheid van zichzelf en anderen in verschillende leefsituaties (wonen, leren, werken, uitgaan, verkeer) positief kan beïnvloeden.

Verwijzingen

ELWIeR en Ecent als één STEM