Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Imaginary tentoonstelling in Nederland – 2016

alert_262_2_200pixelsNa het grote succes in Vlaanderen zal “IMAGINARY” nu ook te zien zijn in Nederland, in het academisch cq. schooljaar 2016-2017. IMAGINARY is een tentoonstelling over wiskundige objecten, gecreeerd door het wiskundige onderzoeksinstituut Oberwolfach in Zuid-Duitsland. Het is ontstaan in 2008 tijdens het duitse “Jaar van de wiskunde”, en is snel uitgegroeid tot een van de meest wijd verspreide reizende wiskunde-tentoonstellingen in de wereld, met meer dan 1 miljoen bezoekers in 29 landen en 120 steden.

IMAGINARY toont de schoonheid en kunstzinnigheid van wiskunde, en anderzijds een aantal verrassende toepassingen. De tentoonstelling bevat posters van prachtige figuren en 3-dimensionale objecten welke met recht wereldrecords in de wiskunde voorstellen.

De tentoonstelling is in eerste instantie bedoeld voor middelbaar scholieren in de bovenbouw van VWO en Havo, maar is feitelijk geschikt voor een veel groter publiek dat geinteresseerd is in de schoonheid, kunstzinnige aspecten, potentie en toepassingen van wiskunde.
De tentoonstelling is interactief, men kan de figuren van alle kanten bekijken, formules aanpassen en daarmee de figuren vervormen, kleuren aanpassen. Middels QR codes kan men op de smartphone allerlei achtergrondinformatie krijgen. Er is een tafel met Penrose betegelingen om zelf in elkaar te puzzelen, en de diverse touch screens bieden een scala aan leuke, mooie en uitdagende door wiskunde geinspireerde toepassingen.

De IMAGINARY tentoonstelling is prachtig, interessant, leerzaam! Een bezoek meer dan waard, bovendien gratis toegankelijk. IMAGINARY verschijnt in Eindhoven, Enschede, Amsterdam, Utrecht, Leiden, Nijmegen en Groningen. Informatie over de precieze data en locaties, alsmede een impressie en allerlei interessante informatie, is te vinden op imaginarymaths.nl

IMAGINARY wordt georganiseerd door Platform Wiskunde Nederland, in nauwe samenwerking met de Universiteit Utrecht en het Freudenthal Instituut. Sponsoren en lokale organisatoren zijn vermeld op de bovengenoemde website.

imaginarymaths.nl

ELWIeR en Ecent als één STEM