Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

NIBI-conferentie: Biodiversiteit en evolutie heel praktisch

Vrijdag 27 mei bezochten zo’n 275 biologiedocenten, toa’s, leraren in opleiding en lerarenopleiders de derde biologieconferentie voor vmbo en onderbouw havo/vwo.
Deze vond plaats in en rondom de bossen van Lunteren.

Het thema ‘biodiversiteit en evolutie heel praktisch’ kwam tot uiting in de vele buitenworkshops en lezingen. Zo trapte bionische vrouw Ylva Poelman af met een lezing over biomimicry, inspiratie uit de natuur als toepassing voor technische oplossingen. De bombardeerkever passeerde de revue als inspiratiebron voor het maken van fijne nevel en iets dat vijfhonderd explosies per seconde kan genereren zonder zichzelf op te blazen. Poelmans boodschap: ‘de natuur zit vol met out-of-the-box-oplossingen en hier maken we nog veel te weinig gebruik van.’ Paleontoloog Anne Schulp sloot de dag af met een spectaculaire lezing over de opgraving en het onderzoek van de angstaanjagende roofdino Tyrannosaurus rex die in het najaar te bewonderen is in Naturalis. De goed geconserveerde snijtand geeft een inkijkje in het gedrag van de T. rex en verraad dankzij isotopenonderzoek waar het beest zoal rondwaarde.

Tijdens de vele buitenworkshops ging een groep op amfibieënjacht in een nabijgelegen ven onder leiding van amfibieën en reptielenkenner Tariq Stark. Hier werden velen watersalamanders en larven gevangen, bruine en groene kikkers en bijzondere exoot, de alpenwatersalamander. In een andere workshop zochten de docenten naarstig naar tuinslakken maar die hielden zich schuil voor het aangename zonnetje dat lustig scheen in Lunteren. Een eerste blik op de evaluaties laat ook dit jaar zien dat de vmbo- en onderbouwconferentie een welkome aanvulling is op de januari-conferentie. Zo vatte een bezoeker het samen: ‘Zoals altijd prima georganiseerd en niet zo vol als de conferentie in januari. Leuk programma.’

Downloads

 

Gerelateerde artikelen

ELWIeR en Ecent als één STEM