Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Workshop: Genomics op het VMBO

Genomics op het vmbo? Dat klinkt als een brug te ver. In deze workshop willen we laten zien dat genomics op het vmbo relevant en haalbaar is. Centraal in de workshop staat lesmateriaal dat speciaal is ontwikkeld (en getest!) voor het vmbo. Docenten kunnen zich hier aanmelden voor deelname en ontvangen na afloop een nascholingscertificaat.

Doelgroep: docenten en toa`s uit het vmbo
Plaats: NHL hogeschool, Rengerslaan 10, Leeuwarden*
Tijd: 8 februari*, 13:30-17:30 (inloop 13:00, met kleine lunch)
Kosten: gratis, maximaal 28 deelnemers.

Aanmelden / informatie: h.h.wolter@uu.nl

* Andere data en locaties in voorbereiding. Meld je aan om bericht te ontvangen als een nieuwe datum bekend is!

Inzichten en lesmateriaal

Weinig gebieden binnen de biologie ontwikkelen zich zo snel als de genetica. Een van de meest boeiende toepassingen is het ‘genetisch testen’. Voor een paar euro én binnen een paar dagen kunnen onderzoekers van alles vertellen over jouw DNA en jouw eigenschappen. Niet alleen grappige dingen zoals je type oorsmeer, maar ook over moeilijkere zaken zoals risico`s op ernstige ziekten voor jou of je kinderen…

Genetisch testen betekent dat wij, als burger, steeds meer moeilijke keuzes moeten maken (wát wil je weten? wíe mag het weten?). Maar het genomics-onderzoek heeft ook vernieuwde inzichten in de genetica opgeleverd. In de workshop lichten we de belangrijkste van deze inzichten toe. Deze begrippen hebben we verwerkt in lesmateriaal voor het vmbo, dat we ook zullen aanbieden.

De workshop in het kort

  • Lesmateriaal (met practicum) vormt de rode draad
  • We bekijken genomics vanuit een van de belangrijkste toepassingen: genetisch testen
  • De inzichten die hieruit naar voren komen vergelijken we met het examenprogramma

Deze workshop wordt aangeboden door:

– CSG Centre for Society and the Life Sciences

– Cancer Genomics Centre

– Freudenthal Institute for Science and Mathematics Education

– NHL Hogeschool Leeuwarden

Een nascholingscertificaat wordt uitgereikt na afloop.

ELWIeR en Ecent als één STEM