Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Boekbespreking – Realistisch reken-wiskundeonderwijs beschouwd vanuit NL en vanuit internationaal perspectief

In 2020 zijn twee imposante Springer boeken uitgekomen, die we hieronder naast elkaar zetten, omdat ze ook alles met elkaar te maken hebben. En omdat het Open Access is, is er eenvoudig aan te komen!

Van den Heuvel-Panhuizen, M. (Ed.) (2020). National reflections on the Netherlands Didactics of Mathematics. Teaching and Learning in the Context of Realistic Mathematics Education. Cham: Springer Nature Switzerland AG. Springer Open.PDF Van den Heuvel-Panhuizen, M. (Ed.) (2020). International reflections on the Netherlands Didactics of Mathematics. Visions on and experiences with realistic mathematics education: Cham: Springer Nature Switzerland AG. Springer Open.PDF
DOI 10.1007/978-3-030-33824-4 DOI 10.1007/978-3-030-20223-1
Inhoudsopgave (17 hoofdstukken), van diverse (Nederlandse) auteurs, bijv.

  • A Spotlight on Mathematics Education in the Netherlands and the Central Role of Realistic Mathematics Education
  • Secondary School Mathematics Teacher Education in the Netherlands
  • The Emergence of Meaningful Geometry
Inhoudsopgave (19 hoofdstukken), van diverse (internationale) auteurs. bijv.

  • Seen Through Other Eyes—Opening Up New Vistas in Realistic Mathematics Education Through Visions and Experiences from Other Countries
  • From Tinkering to Practice—The Role of Teachers in the Application of Realistic Mathematics Education Principles in the United States
  • Low Achievers in Mathematics—Ideas from the Netherlands for Developing a Competence-Oriented View

Wellicht zijn de boeken niet 1-2-3 te gebruiken in de lerarenopleiding (studenten vinden het vaak niet makkelijk het engels te hanteren), ze zijn in ieder geval een onmisbare bron voor de lerarenopleiders zelf.

Tijdens de ICME-13 te Hamburg in 2016 was er een thematische middag over didactische tradities in Europa. Frankrijk, Italië, Duitsland en Nederland hebben daar hun aanpak gepresenteerd w.b. onderzoek en onderwijs.
Om de Nederlandse middag vorm te geven is er voor gekozen om de uitgangspunten van realistisch reken-wiskunde onderwijs (Realistic Mathematics Education, RME) te beschouwen en te beschrijven. Beide boeken bevatten een rijkdom aan reflecties.

In het internationale boek beschrijven auteurs uit diverse landen hoe zij zich hebben laten inspireren door de ideeën van realistisch reken-wiskunde onderwijs. En ze mijden daarbij niet om ook aan te geven wat de lastigheden zijn van een dergelijke aanpak. Daarbij speelt natuurlijk ook een rol dat wat werkt in het ene land niet automatisch werkt in het andere land. Juist die aandacht voor de adaptatie van ideeën aan nieuwe en andere situaties geeft een rijkdom aan reflectie over goed wiskundeonderwijs.

Het nationale boek laat auteurs aan het woord die in de Nederlandse setting hebben gewerkt met RME, en ook zij laten door hun ervaringen zien dat juist de aanpassing aan de grote verscheidenheid van onderwijsvormen en -doelgroepen een krachtige stimulans kan zijn om van RME een sterkt construct te maken.

Door een bijdrage van het Open Access Fund van de Universiteit Utrecht en de Nord University, en bijdragen van het Freudenthal Institute en de NVORWO zijn deze boeken als Open Access publicatie verschenen.

Boekbespreking

In Juli 2020 werd beide boeken besproken door Anne Teppo in Educational Studies in Mathematics:

Taken together, the material presented in the companion volumes of International and National Reflections provides an important record of the influence of RME, through time and across the globe, on the development of the field of mathematics education. The books document key moments of insight as well as slow steps forward. Historical chapters examine the fertile contexts in which Freudenthal’s initial ideas deepened and expanded. National and international narratives describe how efforts to translate these ideas into classroom practice led to the creation of innovative approaches to teaching, learning, and the development of design research. Other chapters provide insights into ongoing challenges posed by efforts at national systemic change. In addition, the inclusion throughout both volumes of thought-provoking examples of RME authentic context tasks offers opportunities for the reader to engage in moments of guided reinvention, serving as models of particular mathematics content, as well as creating models for reflection on the meaning and potential offered by Realistic Mathematics Education. There is a little bit of something for everyone in these books, and they represent an important contribution to the growing body of literature in the field of mathematics education.

Teppo, A. (2020). Book Review: International and national reflections on the Netherlands didactics of mathematics education. Educational Studies in Mathematics, 104, 285–298. doi:10.1007/s10649-020-09960-5

ELWIeR en Ecent als één STEM