Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Imaginary – formules die tot leven komen

Imaginary is a non-profit organization for open and interactive mathematics.

Imaginary 2022

In het academisch jaar 2022-2023 is er weer een reizende tentoonstelling door Nederland en Vlaanderen. Deze nieuwe Imaginary tentoonstelling wordt georganiseerd door Platform Wiskunde Nederland in samenwerking met Nederlandse universiteiten en ondersteund door partnerorganisaties. De tentoonstelling loopt gelijktijdig in Vlaanderen, waar het Platform Wiskunde Vlaanderen de drijvende kracht is. Vanaf juni 2022 en gedurende het gehele schooljaar 2022-2023 kan “IMAGINARY: pracht en kracht van wiskunde” bezocht en beleefd worden. Op elke locatie komen gratis rondleidingen voor schoolklassen en andere belangstellenden. De tentoonstelling omvat talrijke topkwaliteit-posters, een reeks 3D-objecten, puzzelopstellingen en meerdere interactieve apps waar je als bezoeker mee aan de slag kunt gaan via grote touchscreens. Wiskunde: verrassend divers, aansprekend mooi en verbluffende toepassingen!

Abstract

Imaginary is a non-profit organisation (German gGmbH) for the communication of modern mathematics. It offers a platform for open and interactive mathematics with a variety of content that can be used in schools, at home, in museums, at exhibitions, or for events and media activities. The main contents of Imaginary are its interactive programs and its picture galleries. Have a look at our detailed about page with a history of our organization and project milestones.

The platform allows easy integration of new content, for example of additional mathematical subjects or exhibitions. One main goal of Imaginary is to enable you, the community, to participate, and to get involved with your own ideas. The core idea is that exhibits are created within the community and exhibitions are organized independently.

This concept and the platform grew from our initial Imaginary exhibition, which started in 2008 and has since then been shown in more than 160 cities all around the world.

Imaginary was initiated at the Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach (MFO), an institute of the Leibniz Association. The MFO is a shareholder of Imaginary.

Verwijzingen

ELWIeR en Ecent als één STEM