Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Het elementbegrip fenomenologisch

Umans maakt in zijn artikel duidelijk dat er verschil is tussen het begrip element en datgene, wat hij enkelvoudige stof wil noemen. Hondebrink maakt in zijn artikel duidelijk waar het verschil zit en ook waar in het beginonderwijs scheikunde de schien wringt; het chemisch elementbegrip is gedefinieerd vanuit de deeltjestheorie, terwijl enkelvoudigige stof een operationeel begrip is. Wij, chemici, hebben daar geen moeite mee omdat wij gewend zijn heen en weer te denken tussen waarneembare wereld en deeltjeswereld, terwijl de leerlingen daar nog niet zo bedreven in zijn. Ook wij hebben naar aanleiding van deze (en soortgelijke) problemen besloten ons onderwijs te veranderen. Maar wij hebben wel een wat andere route genomen. In onderstaand artikel meer hierover.

ELWIeR en Ecent als één STEM