Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Winterschool 2019 – Breng wetenschap de klas in


Op woensdag 23 januari 2019 wordt de 10e Winterschool georganiseerd. Tijdens deze feestelijke Winterschool komen drie succesthema’s uit de beginjaren van het WKRU terug. Dit jaar kun je als extraatje een kijkje nemen in één van de laboratoria van de Radboud Universiteit, bijvoorbeeld het vissenlab of het fMRI lab.

Tijdens de Winterschool enthousiasmeren we leraren in het basisonderwijs om wetenschap de klas in te brengen. De basis van de Winterschool is kennismaking met wetenschap. In de ochtend zijn er drie lezingen door wetenschappers en in de middag kiezen leraren twee workshops waarin didactiek en praktische invulling van W&T-onderwijs centraal staan.

De Winterschool is voor leraren uit het basisonderwijs, pabo-docenten en pabo-studenten. Ook docenten uit de onderbouw van het VO zijn welkom om inspiratie op te doen.

Lezingen

De volgende lezingen worden er in de ochtend gegeven:

  • Prof. dr. Christoph Lüthy (winnaar RSA 2013)– Het Wonderkind David Gorlaeus
  • Prof. dr. Pieter Medendorp (winnaar RSA 2012) –  Waarnemen en Bewegen
  • Prof. dr. Han Brunner (winnaar RSA 2011, samen met prof. dr. Joris Veltman) – Uniek door foutjes in je DNA

Lees meer over de lezingen

Rondleiding

Dit jaar kun je als extraatje een kijkje nemen in één van de laboratoria van de Radboud Universiteit, bijvoorbeeld het vissenlab of het fMRI lab. Welke rondleidingen er zijn kun je op de dag zelf bekijken in de Winterschool app en het programmaboekje. Tijdens de ochtendpauze kun je je inschrijven voor één van de rondleidingen.

Workshops

Na de rondleiding beginnen de verschillende workshops. In de workshops ga je actief aan de slag met praktische tips die je de volgende dag al kunt inzetten in je eigen klas.

Er zijn twee workshoprondes, waardoor alle deelnemers in totaal twee workshops kunnen volgen. De basis van de Winterschool is kennismaking met wetenschap. We willen daarom graag dat iedereen kennis maakt met een wetenschappelijke thema en de vertaling daarvan naar de klas, verbonden aan één van de lezingen. Daarom kies je één workshop uit 1 t/m 3. Daarnaast kun je een workshop kiezen op het gebied van didactiek. Net zoals vorig jaar biedt het WKRU een basisworkshop onderzoekend leren aan. Deze workshop is speciaal bedoeld voor leraren die nog niet bekend zijn met de didactiek van onderzoekend leren.

 

Lees meer over de Winterschool

ELWIeR en Ecent als één STEM