Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Terugblik Ecent-ELWIeR conferentie 13-5-2022

13 mei 2022

in samenwerking met alle betrokken instellingen bèta-didactiek Op vrijdag 13 mei 2022 kwamen ongeveer 30 opleiders bij elkaar bij de conferentie met als thema ‘Bèta-burgerschap: Een opdracht voor de STEM-lerarenopleidingen?’.

Impressie

De conferentie startte met een interessante bijdrage van Anika Embrechts, Saxion, met een reflectie op het thema “Thema – Bèta-burgerschap: Een opdracht voor de STEM-lerarenopleidingen?” Zij maakte goed helder dat het belangrijk is dat het hier gaat om lange doorlopende leerlijnen (po naar vo/mbo), en dat het ook wat durf van lerarenopleiders zal vragen om ‘over de muurtjes’ van de verschillende opleidingen te kijken op zoek naar de meerwaarde van samenwerking.
Daarna was er een korte reflectie op haar bijdrage door Paul Drijvers, UU. In algemene termen voelen lerarenopleidingen zich wel aangesproken op het thema ‘bèta-burgerschap’ maar is er nog weinig houvast en consensus om hier gezamenlijk aan te bouwen.

Na dit uur met de hele groep waren er twee rondes met werkgroepen.

Deze keer kwamen er slechts 30 mensen naar de conferentie. Dat is een klein aantal, en dat zet tot nadenken:

  • Is de vorm van de conferentie nog wel passend genoeg om mensen bij elkaar te brengen?
  • Is het gewoon te druk op de lerarenopleiding?
  • Blijven mensen makkelijker thuis na corona-crisis

We zullen uit de evaluatie nog wat details proberen te halen, om hiervan te leren voor het komende jaar.

Voor het programma en abstracts zie Conferentie 2022

ELWIeR en Ecent als één STEM