Lerarenopleidingen Science en Wiskunde/Rekenen

Leren onderzoeken: Onderzoeksvraag en hypothese

Onderzoek doen berust op een aantal basisvaardigheden die met geschikte praktische opdrachten kunnen worden opgebouwd. Dit artikel beschrijft de vaardigheid: onderzoekvraag/ hypothese aan de hand van een korte natuurkundeopdracht.

Natuurkundeopdracht Spinnenwebdraden

Beschrijving

Een spinnenweb moet aan veel eisen voldoen, om een insect te kunnen vangen, zonder daarbij kapot te gaan. Daarom is een web gemaakt van hoogwaardig spinzijde. Men zegt dat spinzijde sterker is dan het meest hoogwaardige staal. Dat geldt overigens alleen voor uiterst vers spinzijde. Zo bevat een spinnenwebdraad water. Als de draad uitdroogt, dan wordt de draad een stuk zwakker. Zoek een web dat er mooi regelmatig uitziet

Opdracht

Formuleer een onderzoeksvraag en hypothese naar aanleiding van bovenstaande beschrijving.
De vraag moet te maken hebben met de sterkte van het web.

Andere voorbeeldopdrachten

Gerelateerde artikelen

ELWIeR en Ecent als één STEM