De EU heeft het streven om in de wereld een belangrijke rol te blijven spelen, daarom investeert ze in goed opgeleiden in de bètavakken om voorop te kunnen (blijven) lopen in een snel veranderende en technologie-georiënteerde maatschappij. Diverse Europese projecten zijn gestart waarin nascholing voor onderzoekend leren wordt gegeven en de implementatie van onderzoekend leren in de bètavakken wordt bevorderd.
Binnen het PRIMAS-project is bijvoorbeeld al ervaring opgedaan met diverse werkvormen die goed passen bij het werken aan een kritische houding, de ontwikkeling van nieuwsgierigheid en het delen van ideeën en strategieën met elkaar. Het is daarbij gebleken dat onderzoekend leren goed past binnen normale lessen en dat je als docent je repertoire kunt verrijken met werkvormen en activiteiten die onderzoekend leren stimuleren. Voorbeeldlessen en nascholingsactiviteiten, inclusief video, zijn te vinden op de PRIMAS-website. Mascil is de opvolger van PRIMAS, met als focus de combinatie van onderzoekend leren en het beroepenveld.
Een ander project is PARRISE, waar onderzoekend leren wordt gekoppeld aan maatschappelijke en meestal controversiële contexten (socio scientific issues, zoals het gebruik van genetisch gemodificeerd voedsel). Inspiring Science Education focust meer op het gebruik van digitale bronnen voor onderzoekend leren. Deze en meer Europese projecten zijn te vinden op de website van Scientix. Scientix ondersteunt en promoot samenwerking binnen Europa tussen docenten, onderzoekers, politici en anderen die te maken hebben met STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).