

Interview met Ruud Stolwijk
Interview



Interview met Jacoliene van Wijk
Interview Jacoliene van Wijk Datum 7-7-2022 Bron Universiteit Utrecht, Freudenthal Instituut Drie interview-vragen (3 minuten) Waarom ben je wiskundedocent geworden? Waarom ben je ook onderzoeker geworden? Welk advies zou je willen geven aan toekomstige docenten? In het kader van het project Teach4Life is een verzameling video’s gemaakt waarin bèta-docenten iets vertellen over hun carrière: keuzes…



Interview met Corine van den Boer
Interview Corine van den Boer Datum 3-7-2022 Bron Universiteit Utrecht, Freudenthal Instituut In het kader van het project Teach4Life is een verzameling video’s gemaakt waarin bèta-docenten iets vertellen over hun carrière: keuzes en uitdagingen. Verwijzingen Project Teach4Life Carrière-profielen voor bèta-docenten



Carrière-profielen voor bèta-docenten
Binnen het project Teach4Life (2022-2024) wordt o.a. een inventarisatie uitgevoerd van interessante carrière-perspectieven voor bèta-docenten. Het is belangrijk dat bèta-docenten soms een stap kunnen maken in hun carrière, waardoor ze ‘niet verloren gaan voor het vak’, maar gewoon in een extra taak/functie of een andere werkplek hun steentje kunnen bijdragen in een voor hen interessante…



Ieder kwartaal een les buiten het boekje
Zomer 2022 Activiteiten in schoolboeken leveren meestal precies de informatie die nodig is om een antwoord te vinden. Leerlingen krijgen daarmee weinig gelegenheid om te leren zelf informatie te zoeken en met onzekerheid te redeneren. Sinds 2019 publiceert het International Centre for STEM Education (ICSE) ieder kwartaal drie problemen die zich lenen voor onderzoekend leren….



Vakvernieuwingscommissie natuurwetenschappelijke vakken 2022
actualisatienwv.nl “Wat moeten leerlingen kennen en kunnen na het doorlopen van het curriculum natuurwetenschappelijke vakken in het voortgezet onderwijs?” De vakvernieuwingscommissie natuurwetenschappelijke vakken gaat met die vraag aan de slag voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs om zo de examenprogramma’s natuurwetenschappelijke vakken in vmbo, havo en vwo te actualiseren. Uit het bericht van de…



Vakvernieuwingscommissie wiskunde 2022
Uit het bericht van de SLO (juni 2022) nemen we deze namen over: Docenten Erik van Barneveld – Alferink College Zoetermeer Jim van Bekhoven – Mariscollege Belgisch Park Izaak Havelaar – Revius Lyceum Doorn Betty Vermeulen – CSG De Heemgaard Lianne Bruijns – Stanislascollege Pijnacker Marianne Laponder – Da Vinci College Kagerstraat Leiden Juan Dominguez…



Girls’ day – VHTO
30 maart 2023 Girls’ Day VHTO Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden. Girls’ Day laat meisjes de onontdekte…



Basisvaardigheden beschouwd
In deze pagina een poging tot overzicht als onderdeel van het dossier Basisvaardigheden Verwarring over de term basisvaardigheden Veel verwarring komt voort uit wat we nu eigenlijk verstaan onder basisvaardigheden. En dit wordt nog versterkt als we over meerdere onderwijssectoren, leeftijden en vakken gaan bedenken wat we met basisvaardigheden bedoelen en willen. Een basisvaardigheid kun…



Edu-V – Digitaal onderwijs goed geregeld
Groeifonds project 2023-2026 Afstemming/regulering digitale onderwijsmiddelen po, vo en mbo Doel project Voor het realiseren van kwalitatief goed onderwijs en de ambities voor het onderwijs van morgen is een efficiënte, veilige, betrouwbare en toekomstbestendige digitale (leermiddelen)infrastructuur (als randvoorwaarde) noodzakelijk. Sectororganisaties PO-, VO- en MBO-raad, het Ministerie van OCW en de brancheorganisaties van uitgeverijen (GEU), van…



Ondersteunen (‘scaffolding’) bij SSI
Ondersteunen (‘scaffolding’), module over SSI en milieu-vraagstukken. Bron In deze Ensite module worden toekomstige leraren in de initiële lerarenopleiding geïntroduceerd om hun studenten te ondersteunen bij het omgaan met complexe maatschappelijk-wetenschappelijke milieuvraagstukken (environmental SSI) door een ondersteunings (scaffolding)kader te bieden. Geschreven voor de lerarenopleiding. Verwijzingen Bron Ensite, projectbeschrijving



Herfstdagen voor power girls (wiskunde, informatica, natuurkunde)
Are you in for the WIN? Meld je aan voor het nieuwe bovenbouwprogramma GirlsClub WIN Herfstdagen (24 tot 26 oktober, Universiteit Utrecht). Zit je in 4e of 5e klas en vind je wiskunde, informatica en natuurkunde interessant, of heb je meegedaan aan de GirlsClub WIN? Wiskunde, informatica en natuurkunde hebben meer meiden nodig! Een activiteit…



Open leermiddelen voor STEM
Open leermiddelen voor STEM online repository met leer- en opleidingsmaterialen Vanaf 1 augustus 2022 zullen we via elwier/ecent maandelijks een ‘vitrine’ inrichten met enkele voorbeelden van open leermiddelen: gratis te gebruiken, aan te passen en naar je hand te zetten. Deze voorbeelden komen uit de online repository met leer- en opleidingsmaterialen. Er zijn diverse ‘subsets’…



Lesmateriaal NLT
Lesmateriaal NLT Materiaal uit de online repository van het Freudenthal Instituut


Lesmateriaal scheikunde
Lesmateriaal scheikunde Materiaal uit de online repository van het Freudenthal Instituut


Lesmateriaal natuurkunde
Lesmateriaal natuurkunde Materiaal uit de online repository van het Freudenthal Instituut


Lesmateriaal biologie
Lesmateriaal biologie Materiaal uit de online repository van het Freudenthal Instituut



We gaan berichtgeving starten via LinkedIn ‘company’ ELWIeR/Ecent
Bericht over een nieuwe ondersteuning voor lerarenopleiders bèta. Wellicht ontvang je al mails van ons (ELWIeR en/of Ecent) als het gaat om berichten over de lerarenopleidingen wiskunde/rekenen en natuurwetenschappen, en daar gaan we ook mee verder. We gaan in het nieuwe seizoen naast de traditionele mails ook berichtgeving via LinkedIn verzorgen. We nodigen je uit…


Makeronderwijs – implicaties voor het schoolcurriculum (onderzoek HvA)
Pijls, M., Van Eijck, T., Kragten, M. and Bredeweg, B. (2022). Activities and Experiences of Children and Makerspace Coaches During After‑School and School Programs in a Public Library Makerspace. Journal for STEM Education Research, 1-24. doi:10.1007/s41979-022-00070-w. Makeronderwijs vindt zijn weg naar het schoolcurriculum, en er is een groeiende belangstelling voor informeel bèta/techniek-leren. De bevindingen in…


Naar een vernieuwend bèta-curriculum in de onderbouw van het voortgezet onderwijs
Naar een vernieuwend bèta-curriculum in de onderbouw van het voortgezet onderwijs Standpuntbepaling vanuit de Vereniging NLT (zomer 2022) Naar aanleiding van een aantal ontwikkelingen is het goed om na te gaan of er een voorstel kan worden gemaakt (zomer 2022) voor een vernieuwend bèta-curriculum in de onderbouw van het vo. Lopende ontwikkelingen waar bij aangesloten…



Grote Rekendag – les- en opleidingsmateriaal
Les- en opleidingsmateriaal op basis van de Grote Rekendag voor rekenen-wiskunde. Zie ook de algemene pagina over de Grote Rekendag De Grote Rekendag richt zich op de basisschool en beoogt te laten zien dat leerlingen ook in het reken-wiskundeonderwijs op onderzoek kunnen gaan.



Digitaliseringsimpuls Onderwijs
Digitaliseringsimpuls Onderwijs Achtjarig programma om het onderwijs in het mbo, hbo en wo te verbeteren door de kansen van digitalisering beter te benutten. digitaliseringsimpuls.nl Een Groeifonds-project (2022-2030) Achtergrond Lerenden (16-99 jaar) vinden makkelijker het onderwijs dat past bij hun persoonlijke behoeften, kennis en vaardigheden, binnen de eigen onderwijsinstelling maar ook daarbuiten. Docenten krijgen meer gelegenheid…



Nationaal onderwijslab kunstmatige intelligentie
Het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI) Een Groeifonds-project (2022-2027) Penvoerder van NOLAI is de Radboud Universiteit (Inge Molenaar). nationaalgroeifonds.nl Samenvatting Doel is het opbouwen van een breed nationaal ecosysteem van vraag en aanbod in het gebruik van ICT, waaronder ook AI, waarin verschillende soorten betrokkenen in co-creatie prototypes van toepassingen ontwikkelen. De inhoud waar dat ecosysteem…


European Cooperation in Science and Technology (Cost)
COST European Cooperation in Science and Technology Funding organisation for research and innovation networks cost.eu The European Cooperation in Science and Technology (COST) is a funding organisation for the creation of research networks, called COST Actions. These networks offer an open space for collaboration among scientists across Europe (and beyond) and thereby give impetus to…


Open Schooling – om mee te experimenteren, ook bij bèta-didactiek
Open Schooling: Betrek meer mensen bij het onderwijs (ouders, werkgevers, ondernemers, e.d.) Samenvatting “Open schooling” is where schools, in cooperation with other stakeholders, become an agent of community well-being; families are encouraged to become real partners in school life and activities; professionals from enterprise, civil and wider society are actively involved in bringing real-life projects…



Lerarenstrategie 2022 e.v. (OCW)
1-7-2022 (Dijkgraaf en Wiersma) In deze Kamerbrief beschrijven wij onze inzet om te komen tot een effectief pakket aan maatregelen en schetsen dilemma’s die wij zien voor meer structurele en verdergaande aanpassingen in het stelsel. Hieronder enkele fragmenten uit deze Lerarenstrategie-brief Samenwerking versterken Vooral in de regio valt nog winst te behalen. Door meer samen…


Impuls open leermateriaal
Impuls open leermateriaal subsidieregeling openleermateriaal.nl/pilotregeling In het programma ‘Impuls open leermateriaal’ geven scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties samen een impuls aan de ontwikkeling en het gebruik van open leermateriaal. Vanaf de start van het schooljaar 2022/2023 is er ruimte om alvast aan de slag te gaan met 6 tot 10 initiatieven van georganiseerde netwerken. Denk aan…


Vacature – Curriculumontwikkelaar mens-natuur (scheikunde) bij SLO
Ben jij een eerstegraads vakexpert Mens & Natuur (scheikunde) met zicht op het curriculum? En wil je met een team van experts een bijdrage leveren aan het actualiseren van de kerndoelen en examenprogramma’s voor alle leerlingen? Beweeg je soepel van inhoud naar uitvoering en verlies je de belangen van de leerling en het onderwijs nooit…



Nanda Piersma benoemd als lid SER
Lector Nanda Piersma van de Hogeschool van Amsterdam is benoemd tot kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). Lees meer De ministerraad stemde vrijdag 17 juni 2022 in met haar benoeming. Het is de eerste keer dat een lector kroonlid wordt van de SER. Piersma is benaderd vanwege haar expertise op het gebied van digitalisering. Volgens…



VELON – Congres 2023
Velon congres voor lerarenopleiders Thema Opleiden in netwerken Zwolle 13 en 14 maart 2023 veloncongres.nl



Hackacton Articiële Intelligentie oktober 2022 (Universiteit Twente)
Hackacton Articiële Intelligentie (5), 6 en 7 oktober 2022 (TU Twente) Thema: Artificial inteligence voor feedback in het onderwijs Meer informatie en gratis inschrijven Wat is een hackaton? Een hackaton is een activiteit waarin deelnemers in een korte tijd non-stop bezig zijn met één bepaalde casus. Het thema van deze AI hackaton is feedback. Voor…



Teach4Life – bèta-docenten gezocht
Europees project – 2021 – 2024 Participatie onderzoek – 1 sep 2022 tot 1 maa 2023 Bekijk flyer Bèta-docenten gezocht: Werken aan je eigen bèta-didactiek-vaardigheden Collega’s ontmoeten (in Nederland en Europa) Werken aan je eigen carriëre-mogelijkheden Nieuw lesmateriaal voor in de klas Direct online inschrijven Wat verwachten we van je? Je geeft bèta-les of je…



Webevent over actualisatie wiskunde examenprogramma’s havo en vwo
Dit webevent vindt plaats op woensdag 29 juni van 16.00 – 17.00 De komende twee jaar vindt er een actualisatie van de examenprogramma’s wiskunde havo en vwo plaats. Tijdens een webevent bespreekt het SLO met een aantal deskundigen de maatschappelijke en curriculaire uitdagingen bij deze actualisatie en worden vragen van deelnemers beantwoord. Wil je meedoen…



Inventarisatie onderzoeksresultaten reken-wiskundeonderwijs 2008-2022
nvorwo nvvw elwier wvm panama Deze inventarisatie bouwt voort op een eerdere inventarisatie uit september 2021. Ten opzichte van sept. 2021 zijn meer bronnen opgenomen, is een samenvatting toegevoegd en is met meer partijen afgestemd (zie hiernaast) om te komen tot een informatieve selectie uit het grote aantal onderzoeken dat gedaan wordt naar reken-wiskundeonderwijs.De focus…



Groeifonds-initiatieven en bèta-didactiek
Vanuit NVON, NVvW, ELWIeR, Ecent, NLT, Technasium e.a. proberen we op het juiste vinkentouw te zitten w.b. de diverse groeifonds-initiatieven die (kunnen) raken aan ‘didactiek van de bèta-vakken’. Tussenstand zomer 2022 Nationaal Groeifonds Het Nationaal Groeifonds investeert tussen 2021 en 2025 € 20 miljard in grootschalige investeringsprojecten en programma’s met een minimaal subsidiebedrag van €…


Conferentie Computational Thinking Education – CTE-STEM 2022
Delft, 15-17 juni 2022 cte-stem2022.tudelft.nl APSCE CTE-STEM stands for International Conference on Computational Thinking Education and STEM Education. CTE-STEM 22 is the 6th international conference organized by APSCE. In 2022 the conference will be co-organized by LDE-CEL at the TU Delft in the Netherlands



Save the date – ELWIeR – Ecent conferentie – vrijdag 12 mei 2023
foto van het nieuwe Naturalis gebouw Ecent-ELWIeR – conferentie voor lerarenopleiders Vrijdag-middag 12 mei 2023, Naturalis Museum, Leiden Thema ELWIeR-Ecent conferentie 2023 – Vakvernieuwing en de rol van de lerarenopleider De 2023-versie van deze conferentie voor lerarenopleiders komt in het teken te staan van de vakvernieuwingen waar we in Nederland nu aan gaan werken voor…



Webinar ‘Data, Evidence, and Good Education’
Kunnen data en kunstmatige intelligentie onderwijs verbeteren, of staat de aandacht hiervoor goed onderwijs eerder in de weg? Smart Education organiseert in samenwerking met Amsterdam Data Science een meetup tijdens de maand van AI in het onderwijs over Data, Evidence, and Good Education. Tijdens deze meetup zullen de volgende wetenschappers, docenten en ontwikkelaars hun ideeën…


Vacature – scheikunde docent/ontwikkelaar
U-Talent (Universiteit Utrecht) heeft een vacature voor een docent/ontwikkelaar scheikunde (0,2 of 0,3 fte). Zie vacature docent/ontwikkelaar scheikunde voor meer informatie. of U-Talent



Ensite – twee summerschools (Tsjechië in juni en Bulgarije in juli)
Tsjechië – Praag – 15-24 juni 2022 (in principe fysiek) -> LinkedIn, Twiter and Facebook Bulgarije – Varna – 30 juli – 15 augustus 2022 (in principe fysiek) Binnen ENSITE (Europees project voor de lerarenopleiding (science en wiskunde)) is de afgelopen twee jaar gewerkt aan scholingsmodules voor de lerarenopleiding: The nature of SSI; Reasoning, argumentation…


CMA – ICT toepassingen in het bèta onderwijs
CMA = Centrum voor Microcomputers en Applicaties. Doel: Het onderwijs verrijken met leerzame, innovatieve toepassingen van ICT CMA is maker van Coach 7 (leer- en auteursomgeving voor alle natuurwetenschappelijke vakken, wiskunde en techniek). cma-science.nl Nascholing CMA biedt ook nascholing en maatwerk, om zelf onderzoekende lesactiviteiten te kunnen ontwerpen en begeleiden. CMA is in 1987 opgericht…



Parlement en Wetenschap
Het samenwerkingsverband Parlement & Wetenschap is erop gericht wetenschappelijke inzichten een prominente plaats te geven in het parlementaire proces. De Tweede Kamer en zes nationale wetenschapsorganisaties trekken hierin samen op: Tweede Kamer KNAW De Jonge akademie NWO TNO Universiteiten van Nederland Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra Vanuit Parlement en Wetenschap wordt af en toe…


Proefschrift Sense-Reason-Act Programming
Nardi Fanchamps, TU Delft Proefschrift 2021 The Influence of Sense-Reason-Act Programming on Computational Thinking Sense-Reason-Act (SRA) Via sensor-based informatie kan worden geanticipeerd op veranderingen in het taakdesign (vergelijking van veranderende externe condities met vooraf ingestelde waarden) waarop via een te construeren computerprogramma geanticipeerd moet worden. Dat vraagt voor hogere orde denkvaardigheden, parallel programmeren en doet…


Misconcepten verzameling biologie (Ruud de Moor) weer online
Misconcepten verzameling biologie weer online. In 52 hoofdstukken een eenvoudig overzicht, met verwijzing naar Campbell (waar ze ook vandaan kwamen). De misconcepten kennisbank biologie (Ruud de Moor, OU) staat nu op een server van de UU. Meer informatie: Luts Lohze en Alice Veldkamp Toelichting op het materiaal (2009) Het gaat om misconcepten van leerlingen, zoals…



SIAM Conference on Computational Science and Engineering
SIAM Conference on Computational Science and Engineering (CSE23) Website February 26 – March 3, 2023


Minor HAN -> bedrijfsopdracht als basis voor onderwijs
bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) start de minor ‘Onderzoekend & Ontwerpend Leren (O&O, T&T, W&T) – reële vraagstukken bedrijfsleven/instellingen als vertrekpunt voor projecten in de klas -’. Een minor die we graag onder de aandacht brengen, voor O&O- of T&T-docenten, of leraren w&t po: Door het volgen van deze minor ben jij als leraar…


Duurzaam onderwijs binnenste buiten
Wanneer: woensdag 15 juni, 13.00 – 18.00 uur Waar: in en buiten het pabo-gebouw van de Hogeschool van Amsterdam – Kohnstammhuis aan Wibautstraat 2-4, Amsterdam Hoe kunnen we de transitie van een niet-duurzame naar een duurzame samenleving realiseren? Dat is een gezamenlijk leerproces van iedereen: leerkrachten, schoolleiders, ouders, buurtbewoners, natuur- en duurzaamheidsorganisaties, ondernemers, gemeentes. Daar…


Natuur, Wetenschap en Techniek-conferentie 2023 – Laat naar je kijken
10 maart 2023 Natuur, Wetenschap en Techniek-conferentie Thema Laat naar je kijken Ken jij de landelijke Natuur, Wetenschap en Techniek-conferentie van het NIBI al? Dit is dé landelijke NWT-conferentie voor iedereen in het basisonderwijs. Zet 10 maart 2023 maar alvast in je agenda, want dan is het weer zo ver. Deze keer is de conferentie…



Basisvaardigheden, het dossier
In dit dossier van ELWIeR en Ecent over basisvaardigheden e.d. houden we voor de lerarenopleidingen STEM (pabo, 2e graads, 1e graads) de stand bij wat ‘we’ (onderwijs, maar zeker ook de politiek) willen met basisvaardigheden. Alle elwier/ecent berichten in de categorie ‘basisvaardigheden’ Agenda basisvaardigheden 2022 Basisvaardigheden – rekenen – primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, ve…


Conferentie Expeditie W&T. Structureel aan de slag met Wetenschap & Technologie in het po en onderbouw vo
1 juni 2022 15:00-18:30 (inloop vanaf 14:00) De Gasfabriek in Deventer! Laatste kans! Meld je aan voor Expeditie W&T op 1 juni 2022 Wil je dat wetenschap & technologie structureel aan bod komt in het onderwijs? Kom dan met jouw studenten naar de gratis conferentie Expeditie W&T op woensdag 1 juni in de Gasfabriek in…



Terugblik op het symposium bèta-didactiek 1972 – 2022 – 2072
Korte impressie Op vrijdag 13 mei 2022 kwamen circa 80 vakdidactici in en rondom het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht bij elkaar. In de grote zaal van de Domstad in Utrecht verzamelden collega’s, oud-collega’s, en ook medewerkers van andere instituten waar het FI mee samenwerkt. Een en ander had het karakter van een serieus…


Conferenties: ELWIeR – Ecent in 2023 en ‘Educating the Educators’
Waar? Naturalis Museum, Leiden Samen? Het zijn twee onafhankelijke conferenties (apart inschrijven), maar wel allebei in Leiden en in het tijdvak 11-12 mei 2022. Organisatie Ecent-ELWIeR Educating the Educators Datum Vrijdagmiddag 12 mei 2022 Donderdag 11 mei en vrijdagochtend 12 mei Taal Nederlands Engels Website elwier.nl en ecent.nl icse.eu/educating-the-educators Inschrijven Vanaf november 2022 Vanaf september…



Terugblik Ecent-ELWIeR conferentie 13-5-2022
13 mei 2022 in samenwerking met alle betrokken instellingen bèta-didactiek Op vrijdag 13 mei 2022 kwamen ongeveer 30 opleiders bij elkaar bij de conferentie met als thema ‘Bèta-burgerschap: Een opdracht voor de STEM-lerarenopleidingen?’. Impressie De conferentie startte met een interessante bijdrage van Anika Embrechts, Saxion, met een reflectie op het thema “Thema – Bèta-burgerschap: Een…



Weekend van de Wetenschap
1 en 2 oktober 2022 weekendvandewetenschap.nl Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie. Bezoekers door het hele land krijgen tijdens Weekend van de Wetenschap een unieke blik achter de schermen bij organisaties en mogen op plekken…



Wetenschap.nu – onafhankelijk wetenschapsplatform
wetenschap.nu/ Ben je wetenschapper en wil je bijv. bloggen? Goed om te weten dat dit platform er is. Een ononafhankelijk platform met podcasts, blogs, vlogs en fotoreportages. info [at] wetenschap.nu.


Proefschrift – informatica – algoritmes in context
Nijenhuis-Voogt, J. (2022). Algorithms in context: Teacher knowledge and student learning in secondary computer science education (pp. 166). Nijmegen: Radboud Universiteit. Pdf bij ru.nl Bij het examenvak informatica (keuzevak bij havo en vwo) is veel aandacht voor algoritmen. Dit is een lastig onderdeel en het wordt gezien als saai en abstract. Het gebruik van contexten…



Tijdschrift OnderwijsPraktijk Studies
Tijdschrift TOPS OnderwijsPraktijk Studies Lancering (digitaal) op vrijdag 3 juni 2022 Het Tijdschrift OnderwijsPraktijk Studies afgekort TOPS wordt een digitale uitgave voor en over praktijkgericht onderwijsonderzoek in Nederland. Het biedt onderwijsonderzoekers en professionals die actief zijn in alle sectoren van het onderwijs een platform om hun onderzoek open-access te publiceren. TOPS richt zich op de…



Onderwijskennis, nationale onderzoeksthema’s en NRO-calls
Vanuit ELWIeR en Ecent is het belangrijk dat we in het nieuwe onderzoeksprogramma goed samenwerken tussen de lerarenopleidingen. Online bijeenkomst met informatie over de call 2022: 29 juni 2022 Zie verder de Call voor proposals. Het is vanaf zomer 2022 belangrijk om de juiste samenwerkingsverbanden te smeden. Call for proposals – juni 2022 Alle informatie…


De aanwas voor het technisch onderwijs blijft maar dalen
Bericht van de Monitor Techniekpact Bericht 2 mei 2022 Binnen het bètatechnisch onderwijs zet de dalende trend die een aantal jaren geleden is ingezet zich verder voort. Steeds minder jongeren kiezen voor een technisch profiel. De havo en het vwo kennen daarbij de grootste terugloop. Dit blijkt uit de jaarlijkse onderwijsupdate van de Monitor Techniekpact…



De kracht van een stage-ervaring in het vmbo
Bij alle leerlingen (zowel havo/vwo als vmbo) is het opboksen tegen alleen maar instrumenteel begrijpen en procedurele vaardigheden. Niet voor niks zijn we al tijden aan het zoeken naar het ‘echte denken’ bij wiskunde (en rekenen), met begrippen als ‘wiskundige denkactiviteit’ en ‘gecijferd zijn’. Soms lijkt het alsof die zaken bij het vmbo nog meer…


WND-Conferentie 2022
De 56e WND-conferentie zal worden gehouden op vrijdag 16 en zaterdag 17 december 2022. We gaan er van uit dat de conferentie in principe weer het format van de jaren tot 2019 heeft. Het thema is overgenomen van vorig jaar: Het lichaam doorgelicht. Het bestuur is nu bezig het programma opnieuw in te vullen. Heeft…


Praktische didactiek voor geïntegreerd zaakvakonderwijs (webinar)
Speciaal voor pabodocenten vond de webinar ‘Praktische didactiek voor geïntegreerd zaakvakonderwijs’ plaats, door de auteurs van het gelijknamige boek dat in juni 2022 verschijnt. Het boek helpt leerkrachten om een eigen visie te vormen en zelf geïntegreerde lessen te ontwerpen. In deze webinar krijg je alvast een inkijkje! Het komt steeds vaker voor op basisscholen,…



VOHO netwerken conferentie 2022
Op donderdag 3 november 2022 organiseren de regionale VO-HO netwerken een landelijke conferentie VO-HO netwerken. VO-HO netwerken


Woudschoten Chemie Conferentie 2022
De Woudschoten Chemie Conferentie is de conferentie voor docenten in het scheikundeonderwijs voor havo- en vwo-leerlingen in Nederland. We hopen u op 3, 4, en 5 november 2022 te mogen verwelkomen bij de 32e editie van de Woudschoten Chemie Conferentie. Gjalt Prins (UU) en Marijn Meijer (C3) Inschrijven via de website. Website Meer info



Open Leermiddelen Alliantie NL
Openleermiddelenalliantie.nl Samen werken aan goed lesmateriaal. Zie ook Impuls open leermateriaal Op 14 april 2022 werd duidelijk dat de commissie Nationaal Groeifonds ihkv de tweede ronde subsidieaanvragen geld beschikbaar stelt voor het ‘Deltaplan Gepersonaliseerd Digitaal Leren’, een plan dat vorm kreeg in de afgelopen twee jaar (en zeker ook ingekleurd door alles wat we –…



Afscheidscollege Maaike Hajer en openbare les Jantien Smit
WANNEER vrijdag 10 juni 2022 TIJD 14.15 tot 17.15 uur, aansluitend een borrel op het HU-plein WAAR Live en online event, vanuit de studio op Padualaan 101 in Utrecht Hogeschool Utrecht nodigt je van harte uit voor het afscheidscollege van Maaike Hajer en de openbare les van Jantien Smit op 10 juni 2022. Tijdens de…


Fostering students’ meta-modelling knowledge regarding biological concept-process models
Susanne Jansen Proefschrift Fostering students’ meta-modelling knowledge regarding biological concept-process models Bevordering van de ‘meta-modellering’-kennis van leerlingen inzake biologische concept-procesmodellen Promotor is Wouter van Joolingen en co-promotor Marie-Christine Knippels. Verdediging: 16 mei om 10.15 Abstract Wetenschappelijke informatie in de vorm van modellen duikt steeds vaker op in de media. Het is daarom voor alle mensen…


Curriculum intentions, proefschrift Maarten Pieters
Maarten Pieters, SLO Proefschrift De rol van curriculumintenties, met als casus natuurkunde-didactiek Verdediging: 25 april 2022 Pieters, M.L.M. (2022). Between written and enacted: Curriculum development as propagation of memes. An ecological-evolutionary perspective on fifty years of curriculum development for upper secondary physics education in the Netherlands. Utrecht University, Utrecht. FI Scientific Library 114 Abstract This…


Vakexperts gezocht voor vakvernieuwingscommissies natuurwetenschappelijke vakken
Gezien de gewenste diversiteit in de vakvernieuwingscommissie natuurwetenschappelijke vakken is nog ruimte voor vier vakexperts: één vakexpert O&O of NLT, één vakexpert natuurkunde met vmbo-expertise, één vakexpert biologie met vmbo-expertise en één vakexpert scheikunde met vmbo-expertise. Ben je of ken je een kandidaat? Solliciteren kan nog t/m 6 mei via: SLO zoekt Leraren Vakvernieuwingen bovenbouw



Gecijferdheid als basisvaardigheid
Project voor de volwasseneneducatie, 1-5-2022 tot 31-12-2023 Website Gecijferdheid telt mee Partners: HU (Lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals), Cinop en UU (Freudenthal Instituut). Met financiële ondersteuning van OCW. Kern van het project Gecijferdheid, geletterdheid en digitale vaardigheden zijn de essentiële basisvaardigheden in het kader van levenlang ontwikkelen. Tot op heden is de positie…


Innovatie Centra Academisch Bètaonderwijs – ICAB
ICAB staat voor Innovatie Centra Academisch Bètaonderwijs ICAB organises conferences at which researchers and representatives from five different sciences (Physics, Mathematics, Chemistry, Biology and Computer Science) meet, share experiences, and discuss developments regarding e.g. curriculum development. In addition, I was responsible for maintaining the text on the website www.icab.nl Conferentie 2022 On Monday the 30th…



Bewijs of iets werkt – Hoe om te gaan met uitkomsten uit onderzoek
Een dossier in opbouw Over Evidence-based en Evidence-informed. Waarom dit dossier over ‘bewijs’? Het is belangrijk om gebruik te maken van wetenschappelijk inzicht in ‘hoe dingen werken’ en dat gebeurt ook. De invloeden van onderzoek naar goed/effectief onderwijs zien we terug in methodes, in (na)scholing en in schoolorganisatie. En het klinkt alleszins logisch om daarbij…



GirlsClub WIN – GEM – Zomerdagen 11 t/m 13 juli 2022
Tijdens de GEM – Girlsclub WIN zomerdagen van 11 tot 13 juni 2022 word jij als meisje in je kracht gezet als het gaat om je bèta-vaardigheden en ondernemerszin! Wat ga je doen? Je komt op 11-13 juli 2022 drie dagen naar de Universiteit Utrecht. Daar ga je elke dag aan de slag met wiskunde,…



ICSE Academy
Europees project ‘ICSE Academy – European collaboration and mobility in professional development of pre- and in-service STEM teachers’ Erasmus+ 1 juni 2022 tot 1 juni 2025 Kick off 20 september 2022 Op deze dag zal er ’s middags van 13:00-16:00 een online bijeenkomst met alle betrokken (EU)partners, om elkaar te leren kennen, en eerste afspraken…


No Escape! The rise of escape rooms in secondary science education
Alice Veldkamp, UU Proefschrift No Escape! The rise of escape rooms in secondary science education Gepromoveerd op 6 april 2022 Abstract Over de hele wereld en in alle sectoren van onderwijs verschenen spontaan escaperooms in de klas. Docenten experimenteerden met het aanpassen van het escaperoom concept naar de klasomgeving, zonder dat ze daarbij door schoolbesturen…


NEMO Night at the Museum voor leerkrachten
Op woensdagavond 20 april is NEMO Science Museum speciaal geopend voor leerkrachten tijdens Night at the Museum. Van 18.00 uur tot 22.30 uur is er van alles te doen! Ga aan de slag met toffe workshops, laat je verrassen door speciale demonstraties, of ontdek het museum met je collega’s. Bekijk het programma en meld je…


Webevent Natuurwetenschappelijke vakken – 12 april 2022
Wat zijn de uitdagingen voor de actualisatie van de examenprogramma’s in de Natuurwetenschappelijke vakken? Deze webinar gaat over de aanstaande actualisatie: de vakken staan aan de vooravond van een actualisatie van de examenprogramma’s voor vmbo, havo en vwo. Naast de verschillende maatschappelijke uitdagingen voor dit traject, biedt actualisatie mooie kansen voor meer samenhang, doorlopende leerlijnen,…



Lector Kansrijke Ontwikkeling voor tieners gezocht
Hogeschool KPZ zoekt een lector Kansrijke Ontwikkeling voor tieners, die door praktijkgericht onderzoek samen met collega’s en partners binnen het domein Kind en Educatie wil bijdragen aan het vergroten van ontwikkelingskansen van tieners (8-14 jaar). Hierbij spelen complexe vraagstukken rond kansen(on)gelijkheid en diversiteit een rol. Dit vraagt een lector die onderzoekend wil innoveren vanuit een…



Voorstellen conferentiebijdragen ECENT/ELWIeR-conferentie 2022
Op vrijdag 13 mei 2022 wordt de ECENT/ELWIeR-conferentie gehouden in Hogeschool Domstad te Utrecht met als thema ’Bèta-burgerschap: een opdracht voor de STEM-lerarenopleidingen?’. Conferentiebijdragen Wilt u vanuit uw werk, studie of onderzoek een bijdrage leveren aan de ECENT/ELWIeR-conferentie? Heeft u ideeën of ervaringen omtrent actuele zaken die lerarenopleidingen STEM (wiskunde/rekenen en natuurwetenschappen/techniek) betreffen? Dan nodigen…



Vakvernieuwing – laten we goed afstemmen
Vernieuwingen in po,vo en mbo zomer 2022 e.v. Vakvernieuwing algemeen In de zomer van 2022 starten vakvernieuwingscommissies, met de centrale vraag: “Wat moeten leerlingen kennen en kunnen op de respectievelijke plekken in primair en voortgezet onderwijs?” Natuurweten-schappelijke vakken Natuurkunde, Biologie, Scheikunde, NLT, O&O Samenstelling commissie Wiskunde en rekenen Samenstelling havo/vwo bovenbouw vmbo wiskunde Samenstelling kerndoelen…


Cosmos project
Europees Horizon2020 project Creating organisational structures for meaningful science education through Open Schooling for all cosmosproject.eu Abstract Cosmos uses socio-scientific inquiry-based learning as a pedagogical means for opening up schools to their communities through a transformation process, aiming to create new partnerships within communities that can foster science education for all citizens, irrespectie of gender,…


ESERA Summerschool 2022
ESERA 2022 Summer school, Utrecht esera.org The ESERA Summer School 2022 will be held in The Netherlands, organised by the Freudenthal Institute at Utrecht University from Monday, August 29 till Saturday, September 3. We expect this summer school to be a live, in-person event, with some virtual elements. If you have any questions, please send…



Online informatie bijeenkomst Postdoc-VO op 23 maart 2022
Bent u gepromoveerd en werkzaam als bèta- en/of techniekdocent op een MBO- of VO-school? En wilt u bijdragen aan de schoolontwikkeling door het uitvoeren van een toegepast, vakdidactisch wetenschappelijk onderzoek? Dan is tijdelijke aanstelling als postdoconderzoeker op uw school wellicht een optie. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten over het project Postdoc-VO, dan…


Matters of Attention: Gaining insight in student learning in the complexity of design-based chemistry education
Matters of Attention: Gaining insight in student learning in the complexity of design-based chemistry education Proefschrift december 2021 Hanna Stammes Samenvatting Ontwerpen heeft de afgelopen jaren een prominentere plek gekregen in de curricula van bètavakken in verschillende landen. Leerlingen laten ontwerpen heeft immers grote potentie voor het bevorderen van leren in bètaonderwijs. In het…



Vacature – Onderwijskundig adviseurs/trainers (0,8 fte)
Onderwijsadvies & Training (O&T) zoekt gepromoveerde onderwijskundig adviseurs/trainers. Als adviseur/trainer geef je advies en begeleid je bij onderwijsontwikkelingen, en geef je trainingen aan onderwijsprofessionals in verschillende onderwijssectoren. O&T zoekt twee of drie nieuwe collega’s met een brede expertise en ervaring, en in het bijzonder met expertise in CLIL, interdisciplinair onderwijs, community engaged learning, en…



Ensite – STEM Spring School, 7 tot 11 maart 2022
Spring School 2022, 7-11 maart 2022 Intensive program for higher education learners and for teaching staff Constantine the Philosopher University, Slovakia, region Nitra Spring School 2022 Online lectures and workshops, Moodle course digital support Target groups: Science and maths students in initial teachers’ education PhD students in mathematics and science education Young researchers and scientists…


Vacature Dataspecialist
Epos Onderwijs Rotterdam is een nieuwe particuliere onderwijsorganisatie met een maatschappelijk doel. Epos Onderwijs zoekt een hands-on Dataspecialist. Als Dataspecialist lever je een actieve bijdrage aan onderwijs- en organisatieverbetering. Je operationaliseert (onderwijs)doelen, verzamelt en analyseert data en vertaalt dit naar bruikbare output voor de verschillende afdelingen in de organisatie. Daarnaast ga je aan de slag…


Ras in de klas. Achtergronden en aanwijzingen voor een les in een gevoelig onderwerp
Dirk Jan Boerwinkel. Ras in de klas. Achtergronden en aanwijzingen voor een les in een gevoelig onderwerp. Waarom dit onderwerp? De consensus onder biologen en antropologen is dat ras bij mensen geen biologisch concept is, maar een sociaal construct. Maar zo kan je je er in de biologieles niet van afmaken als er vragen rijzen…



Onderzoekend en ontwerpend leren
Van Graft en Kemmers (2007). Bij onderzoekend leren onderzoeken leerlingen objecten en verschijnselen in hun omgeving onder begeleiding van hun docent. Bij ontwerpend leren ontwerpen leerlingen een product. In allerlei praktijksituaties is gebleken dat de beide benaderingen elkaar goed aanvullen, en ook dat leerlingen er op hun eigen niveau mee aan de slag kunnen. Inquiry-based…



Inclusief lesgeven
Bij inclusief onderwijs zijn alle kinderen welkom en wordt niemand buitengesloten vanwege zijn culturele achtergrond, status, taal, inkomen, talenten of beperking. Bij inclusie in het onderwijs gaan alle kinderen uit de buurt samen naar school en leren ze samen. Ieder op zijn of haar eigen niveau. Hoe kun je als docent meer leren en oefenen…


Webinar ‘weten wat werkt’ (Platform Samen Onderzoeken), 1-12-2021
Meer info Tijdens het Webinar OOL (onderzoekend en ontwerpend leren) op woensdag 1 december 2021 van 15.30 tot 17.00 uur vertellen Juliette Walma van der Molen en Annemarie van Es over de werkwijze van de kennistafel en over de goede samenwerking en uitwisseling die is ontstaan tussen wetenschap en praktijk. Daarnaast nemen ze je mee…


Symposium NPO (over wetenschap & technologie)
SLO biedt ondersteuning aan scholen en leraren bij de uitvoering van het NPO (Nationaal Programma Onderwijs). Op dinsdag 16 en woensdag 17 november 2021 het minisymposium NPO Doelgroep: ib’ers en leerkrachten po/sbo/so.


Slotconferentie Arts loves Sciences
Het lectorenplatform ‘Onderwijs op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie’ organiseert een gratis slotconferentie op 18 november 2021. Verschillende sprekers geven een presentatie over ArtsSciences praktijken in verschillende educatieve contexten. Daarnaast presenteert het lectorenplatform haar onderzoeksagenda en de vernieuwde website met nieuwe ArtsSciences lessen voor PO en VO én actuele bronnen uit de hedendaagse…


Proefschrift – Introducing Special Relativity in Secondary Education
Kamphorst, F. (2021). Introducing Special Relativity in Secondary Education, Faculty of Science, Freudenthal Institute. Utrecht: Utrecht University. De tekst van het proefschrift is nog niet online beschikbaar. Wel worden in NVOX al lesideeën n.a.v. dit proefschrift gepubliceerd (inclusief handleiding). Samenvatting Het verklaren van relativistische verschijnselen staat centraal in het leerdoel van SRT (speciale relativiteitstheorie) zoals…



Herfstfestival 2021
Op vrijdag 12 november organiseert het TLL het jaarlijkse Herfstfestival, hét moment om het samen te hebben over onderwijs innovatie op het gebied van technologie en didactiek. Met als thema “het onderwijs van morgen” kun je middels een tiental workshops samen brainstormen en discussiëren over hoe het onderwijs er uit moet komen te zien nu…


Lerarenopleider basisonderwijs / docent vakdidactiek Natuurwetenschappen & Techniek (0,8 fte)
Sluitingsdatum: 3 oktober 2021 De Hogeschool van Amsterdam (HvA) zoekt op korte termijn voor de opleiding Pabo een enthousiaste en betrokken: lerarenopleider basisonderwijs / docent vakdidactiek Natuurwetenschappen & Techniek (0,8 fte) Wat ga je doen? Als lerarenopleider vind je het een uitdaging om studenten voor te bereiden op het beroep van leerkracht basisonderwijs in een grootstedelijke…



EU STEM Coalition
EU network of national STEM platforms stemcoalition.eu/ The EU STEM Coalition is an EU-wide network that works to build better STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) education in Europe. The goal is to shape STEM education policies and practices that foster economic growth, opportunity and well-being for all. Together with policy makers, education providers and industry…



STEM Covid lessons learned
Utrecht/Copenhagen collaboration Colloquium ‘STEMCOVID educational lessons learned’ 10 september, 13:00-15:00 Link Microsoft Teams Program 13.00 Toine Pieters Welcome and introduction 13.05 Short film on Pedagogical Care 13.10 Ralph Meulenbroeks, Academic discourse on education during the early part of the pandemic 13.25 Maria Hvid Stenalt, referent including Danish perspectives on the COVID education experiences 13.40 Arthur…


Systeemdenken, promotie Melde Gilissen
Fostering students’ systems thinking in secondary biology education Bevordering van systeemdenken bij leerlingen in het voortgezet biologieonderwijs Promotie 15 september 2021, 10:15 uur. Gilissen, M. G. R. (2021). Fostering students’ systems thinking in secondary biology education, Faculty of Science, Freudenthal Institute (pp. 320). Utrecht: Utrecht University. Zie ook het bijbehorende lesmateriaal. infographic systeemdenken (Melde Gilissen,…



Collaborative Online Intercultural Learning
Collaborative Online Intercultural Learning COIL, also referred to as globally networked learning and virtual exchange, is a new teaching and learning paradigm that promotes the development of intercultural competence across shared multicultural learning environments. Through the use of Internet – based tools and innovative online pedagogies, COIL fosters meaningful exchanges between university-level teachers and students…
